MOŽE BITI FATALNO

OPASAN TREND U SUSJEDSTVU: Bogati primaju infuzije po kućama, čak i za ‘bolji seks’

Među menadžerima u Beogradu postalo je popularno primanje infuzije za vraćanje energije. To, međutim, tvrde stručnjaci, može biti fatalno, pišu srpski mediji.

Mladi, obrazovani i uspješni. Dokle biste išli zbog trenda? Zbog navodnog vraćanja elana ili zbog neke bore manje. Biste li ugrozili zdravlje, pa i život?

Naime, infuzija za “brzi oporavak” postala je dio suvremenih medicinskih usluga čime se banalizira njen terapijski značaj, jer se nudi protiv stresa i umora, za vedrije raspoloženje i snagu, pa čak i za bolji seks.

“Pomaže mi kad sam umoran ili pod stresom zbog posla. Ponekad, kad zaglavim u gradu do ujutro, nazovem ordinaciju i na kućnu adresu mi dođe medicinska sestra, da mi infuziju i kao nov idem na posao”, ispričao je za Blic J. M. (39), jedan od korisnika ove sve popularnije usluge.

U Beogradu se otvorilo više ordinacija koje su postale jako zaposlene.

“Dolazimo na željenu adresu, medicinska sestra i kolega u pratnji. Važno je samo da nam se javite unaprijed i da zakažete zato što smo prebukirani”, rekli su novinarima na početku, kada su nazvali jednu od ovih ordinacija.

Rezervirano za ozbiljna medicinska stanja

Iako je ova vrsta terapije rezervirana zapravo za ozbiljna medicinska stanja, u Srbiji je, izgleda, postalo moderno ići na infuziju čak i iz banalnih razloga kao što su umor, prehlada, ili jednostavno samo da se “nabije” bolja snaga.

Tu vrstu usluge bez jasnih medicinskih kriterija pružaju uglavnom pojedine zdravstvene ustanove, iako se i u državnim poneko “s vezom” provuče na ovu metodu.

Stručnjaci čak upozoravaju na nonsens da se ova vrsta usluge oglašava i preko interneta, bez jasnih podataka o tome u kojim uvjetima, gdje i koja vrsta infuzije se daje.

“Infuzija nije bezazlena medicinska metoda, jer je mogu pratiti mnoge komplikacije”, kaže profesor dr. Višeslav Hadži-Tanović, kardiolog.

infuzija

Pacijent može iskrvariti nakon intravenozne terapije, kao što može doći do začepljenja vene zbog formiranja tromba, ili do pojave plućne embolije uslijed ugruška ili zraka u veni.

Nisu isključene ni infekcije, kao ni alergija na primijenjeni lek ili drugu supstancu s anafilaktičnim šokom i smrtnim ishodom.

Za davanje infuzije najčešće se koristi vena na unutrašnjosti lakta ili gornjeg dijela šake, a daje se fiziološka otopina ili petopostotna glukoza.

Kocka s vlastitim životom

Kroz infuzijski sustav se ubacuju i lijekovi kada je za kratko vrijeme potrebno postići terapijski učinak.

“Liječnici obično kroz infuziju daju antibiotike, kada je u pitanju teška infekcija ili sepsa, zatim u kardiologiji kada postoje jake srčane aritmije, ubrzani srčani rad ili kada popušta srce ili je došlo do infarkta”, objašnjava prof. dr Hadži-Tanović.

Također, kod pacijenata s teškim napadima astme, kod onih u šoku ili bez svijesti, i tijekom operacija kada je pacijent životno ugrožen.

“E, kada je sve ovo poznato i kada netko ponudi infuziju preko oglasa za brz oporavak, s nepoznatim sastavom i bez konzultacije s liječnikom, onaj tko to prihvati mora biti svjestan da igra rulet s vlastitim životom odnosno da je životno ugrožen”, upozorava sugovornik za Novosti.

Svi vrhunski sportaši to koriste

On dalje objašnjava da svi profesionalni sportaši, bez izuzetka, koriste infuzije za brzi oporavak, ali da one po pravilu sadrže doping sredstva, pa ne čudi činjenica da su mnogi od proslavljenih prvaka umirali na početku petog desetljeća života od infarkta srca.

“Još gora stvar je kada se u infuziju ubaci droga, a korisnik to ne zna”, dodaje ugledni profesor još jedan aspekt priče o infuzijama za poboljšanje stanja.

“U početku to djeluje fascinantno, jer se nakon infuzije korisnik osjeća snažnim, moćnim, pun je poleta, agresivan je i ‘lako podnosi napor’. Ali, nakon prestanka djelovanja nastaje bezvoljnost i pospanost, kao i teška depresija s nagonom za samoubojstvo”, upozorava.

Povratak na Net.hr