Iritirajuće turbine

OPASNE VJETRENJAČE: Život pored vjetroturbina može rezultirati gubitkom sna, stresom i tjeskobom

Istraživanje britanske vlade pokazalo kako stanovanje u blizini vjetrenjača koje proizvode električnu energiju može dovesti to brojnih neugodnih tegoba, piše Daily Mail.

U istraživanju koje je provelo ministarstvo za energetiku i klimatske promjene otkrivena je “jasna veza” između količine buke koju stvaraju velike vjetroturbine i iritacije koju doživljavaju obližnji stanari.

SAMO U NIZOZEMSKOJ: Divovska stambena vjetrenjača strujom snabdijeva cijeli grad

I zvučna i svjetlosna iritacija

Istraživanje je pokazalo kako postoji “povećani rizik” od nedostatka sna ako buka turbina premaši 40 decibela. Ali besane su noći najčešće indirektna posljedica frustracije činjenicom što se u blizini nalazi glasna farma vjetroturbina.

offshore vjetrenjače
Offshore vjetrenjače ne uznemiruju ljudeFoto: MR1805/Thinkstock

U rezultatima istraživanja preporučuje se da se pretjerana buka umanji, te se navode potencijalne mjere poput modifikacija krakova turbina.

Navodi se kako iritaciju ne proizvodi samo buka koju turbine stvaraju, već i konstantno titrajuća sjena okrečućih krakova, koja s vremenom isto tako može djelovati na sveukupno zdravlje ljudi koji žive u blizini.

No zagovaratelji obnovljivih izvora energije tvrde kako ne postoji dokaz o bilo kojoj direktnoj povezanosti između vjetrenjača i problema sa zdravljem ili spavanjem.

No ipak navode da se zbog “rijetkih slučajeva problema s akustikom” sve više izgrađuju tzv. offshore vjetrene farme, u kojima se vjetrenjače nalaze postavljene u moru, daleko od ljudi.

Povratak na Net.hr