Moj muž prezire moju majku

Moja majka je bila žrtva nasilja u obiteljskom domu, a ista situacija ju je dočekala kad se udala. Pogrde i batine smo dobivali i mi djeca. Otac me je izbacio iz kuće, otišla sam baki, kad sam imala 15 godina. Majka ga nije ostavila ni tad, nego tek nekih 20 godina kasnije kad je zamahnuo nožem na nju s namjerom da je ubije.

Moj brat je nije primio iako se o njemu otac i ona brinu više i bolje. Pobjegla je kod mene i mog supruga. Ja se sad brinem za nju, ona je u depresiji, pokušava mi olakšati život koliko god može obavljajući sve kućanske poslove dok ja radim. Problem je moj suprug koji je nikad nije volio, ne svađa se s njom ali on nikako ne može shvatiti kako je mogla ostati s takvim čovjekom i izabrati njega, a ne mene. On je prezire, ali se suzdržava zbog mene. Ja sam mu u više navrata pokušala objasniti da se ja ne ljutim na nju i moram joj pomoći jer mi je majka, ali on je ipak ne voli. Moja majka to osjeća i meni je strašno da joj život nije nikad bez sukoba. Voljela bih da se svi slažu, ali on je alergičan na nju i tvrdi da je ona jako sebična i da s takvom osobom ne može biti prijatelj. Što da radim?

ODGOVOR:

Svi mi imamo neke svoje motive i stavove koji uvjetuju naše ponašanje i reakcije.

Vaš muž ima svoje gledište i smatra da to kako se ona ponijela nije u redu jer je trebala zaštiti prvo vas, a sada od vas traži utočišće!

S druge strane vi imate neko drugo gledište i smatrate da bez obzira na sve, ona je vaša majka kojoj sada treba podrška i pomoć i vi ste joj to pružili – i to je pohvalno jer znam da vam to nije bilo lako.

Brine me samo što mi se čini da nju žalite više nego što bi trebalo, jer ona je sama upravljala svojim životom i na njoj je bila odluka da svih tih 20 godina ostane u takvom braku.

Također, nije na vama da popravljate odnos nje i vašeg muža, već je to na njima dvoma, tj. na vašoj majci. Naime, vaš muž ima pravo što tako misli o njoj jer sve što joj on zamjera se zbilja dogodilo.

Čini se da vaša majka, bez obzira što je njoj sada teško, treba tražiti oprost od vas dvoje i biti jako zahvalna što ste joj pružili pomoć. S druge strane meni se čini da vaš muž postupa ispravno jer se suzdržava u odnosu prema njoj i pred njom ne izražava joj sve te negativne emocije. Dajte mu stoga za pravo da se osjeća tako kako se osjeća!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr