KIRURZI UPOZORAVAJU

ON JE ZBOG ŠAMPANJCA OSTAO BEZ OKA: ‘Čepovi lete do 90 km/h! Ovo je jedini pravi način otvaranja boce’

Iako je uloga kostiju oko oka da štite očnu jabučicu, čepovi lete i do 90 km/h te su dovoljno mali da pogode cijelo oko, pa je u nekim slučajevima potrebna i operacija

Euforično otvaranje novogodišnjega šampanjca završava tragično češće nego što mislite. Kirurzi upozoravaju kako možete na Novu godinu završiti na operacijskom stolu, pa čak i potpuno slijepi, ako vas pogodi čep boce, prenosi Daily Mail.

Oftalmolog Amir Hamid objašnjava da čepovi lete velikom brzinom, a na ovo upozorava i zvijezda reality showa “Love Island” Theo Campbell (28), koji je otkrio da je ostao slijep na jedno oko upravo zbog nesreće prilikom otvaranja šampanjca.

ITV

Čepovi lete i do 90 km/h

On je, naime, doživio nezgodu u kolovozu na Ibizi, kada je hitno prebačen u bolnicu, a prijatelji kažu da je izgledalo kao da mu je oko eksplodiralo.

“Iako je uloga kostiju oko oka da štite očnu jabučicu, čepovi lete i do 90 km/h te su dovoljno mali da pogode cijelo oko, pa je u nekim slučajevima potrebna i operacija”, izjavio je dr. Hamid.

Campbell je bio na dvije operacije i od tada nosi povez preko oka. Jedno istraživanje pokazalo je da je od 12.899 povreda oka glavni krivac bio upravo šampanjac.

Najsigurnije metode otvaranja šampanjca

Liječnici savjetuju da otvarate šampanjac mirno i polako, bez puno mućkanja. Ako već želite potpuni doživljaj obvezno to radite pokraj prozora, a nikako uza zid ili neke predmete od koje se čep može odbiti. Naravno, pazite i da nema nikoga oko vas.

Povratak na Net.hr