Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

ČINI ČUDA

POTIČE RAPIDNO MRŠAVLJENJE I UBLAŽAVA JEDNU OD NAJNEUGODNIJIH BOLESTI: Ovo je hrana koju trebate početi jesti već danas

Evo zašto već od danas hrana s omega-3 masnim kiselinama treba biti na vašem jelovniku

Bez masti u prehrani ne možemo i one su nužne da bi tijelo uopće moglo funkcionirati. U pravilnoj uravnoteženoj prehrani masti bi trebale činiti 30 posto dnevnog unosa kalorija, što znači 60-70 grama dnevno za odraslu osobu prosječne građe. Naravno da nije svejedno za koji oblik masnoća se odlučimo i prednost treba dati nerafiniranim biljnim uljima (maslinovo, ulje uljane repice, laneno ulje…) te masnoj ribi poput lososa i tune.

“Masti su važan segment naše prehrane, posebice omega-3 nezasićene masne kiseline za koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje mozga i razvoj fetusa, da štite od artritisa, srčanih i krvožilnih bolesti, depresije i demencije te da imaju snažan protuupalni učinak. Stoga treba posebice skrbiti o unosu omega-3 masnih kiselina za djecu, trudnice, dojilje, sportaše i starije osobe”, pojasnila je nutricionistica i farmakologinja Hrvatskog olimpijskog odbora Mimi Vurdelja.

Masti koje pomažu u mršavljenju

Nije naodmet zapamtiti i da esencijalne masti imaju pozitivan učinak na smanjenje tjelesne težine jer, napomenula je Mimi Vurdelja, pomažu bubrezima u procesu izlučivanja vode, umanjuju apetit, smanjuju potrebu za slatkim i umanjuju osjećaj depresije. Izvrstan izbor nužnih omega-3 su plava riba (posebice haringa i losos) te masline i maslinovo ulje, a laneno ulje i lanene sjemenke, avokado i kikiriki poželjan su izvor biljnih masti. Te bi se namirnice stoga trebale što češće naći na jelovniku.

Omega-3 masne kiseline važan su nutrijent koji povoljno djeluje na zdravlje srca i pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, a najzastupljenije su u namirnicama životinjskog podrijetla, no esencijalna ALA omega-3 masna kiselina dolazi iz srca bilja. Zvijezdina funkcionalna linija Omegol sadrži najbolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a dodatak vitamina E prava je zaštita stanica od oksidativnog stresa. Omegol linija dobila je i oznaku V koju dodjeljuje Europska udruga vegetarijanaca onim proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla, a potrošačima vegetarijanske i veganske prehrane omogućava da jednostavno i brzo prepoznaju i biraju proizvod za sebe. Za postizanje korisnog učinka Omegol ulja uzmite jednu jušnu žlicu ulja ili jedan obrok (20 g) Omegol namaza ili  Omegol majoneze dnevno.

Za dobro raspoloženje

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega-3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Ublažava simptome artritisa

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega-3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Za lakše održavanje tjelesne težine

Omega-3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica. Manjak omega-3 masnih kiselina može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Pomažu u smanjenju lošeg kolesterola

U jednom su istraživanju  znanstvenici ustanovili da čak 40% osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istodobnom povećanju HDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline smanjuju kroničnu upalu i reguliraju razinu krvnog tlaka.

Štite zdravlje očiju

Makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom su samo neke od bolesti čiji nastanak možete spriječiti povećanjem unosa omega-3 masnih kiselina. Neki od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina su sjemenke lana, chia sjemenke, špinat, sjemenke konoplje, cvjetača, brokula i prokulice.

 


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr