Okus dobivamo od dabra, sir često nema veze sa sirom, a doručkujemo metal

29.1.2015.
6:50
VOYO logo

Nikad nemojte podgrijavati rižu iz dostave

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 1.7 milijuna osoba završi na Hitnoj zbog trovanja hranom, a 15 posto njih tu se nađe zbog jedenja podgrijane riže. To se događa zahvaljujući bakterijama Baccilus cereus koje se nalaze u zemlji gotovo svih područja otkuda dobivamo rižu, a nema dovoljno dobrog ispiranja kojim bi se one mogle ukloniti. Dapače, neke toleriraju čak i kipuću vodu. U suhim uvjetima bakterija ostaje u sporama, no u toplim i vlažnim uvjetima raste i razmnožava se. To je pogotovo problem kod riže koja ostane stajati nakon kuhanja na sobnoj temperaturi više sati.

Baciti ili pojesti? Vodič među plijesnivim namirnicama

Kruh Bacite ga. Iako neki ljudi tek uklone plijesnivi dio, znajte da može sadržavati plijesan Aspergillus flavus koja sadrži izuzetno otrovne toksine koji su čak povezani s rakom jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi sirevi Zadržite ih. Ako vidite samo malu količinu bijele, puderaste plijesni, uglavnom se može koristiti. Samo odrežite veći dio, operite nož prije rezanja dobrog dijela i zamotajte poslije sir u drugi omot.

Orašasti plodovi i maslac od kikirikija Bacite sve. Mogu sadržavati iste toksine kao i kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajni suhomesnati proizvodi i sušena šunka Zadržite. Ovi proizvodi su često prekriveni tankim slojem bijele plijesni, koja je najčešće benigna.

Jogurt i kiselo vrhnje Odmah bacite. Gljivice i bakterije se mogu raširiti unutar namirnice, a neće biti vidljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsto voće i povrće Zadržite ih. Povrće poput mrkve može imati malu količinu plijesni na površini, no i dalje je potpuno jestivo jer ona neće ući u ostatak povrća.

Mekano voće Bacite ga. Vrlo mekano voće poput jagoda, postat će nejestivo, no plijesan se može i proširiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnja porcija metala

Ako ujutro iznad tanjura žitarica prijeđete s magnetom, vidjet ćete da će se nekoliko žitarica pomaknuti. To se događa zbog toga što se u njih dodaje željezo, točnije sićušni komadići čistog metala željeza, koji su prerađeni na način da se ne osjeti nikakav okus. Inače, željezo je tek jedno od mnogih hranjivih tvari i vitamina koje se dodaju u cornflakes.

Koliko je svjež čisti sok od naranče?

Kako bi usporili truljenje, veliki proizvođači sok od naranče podvrgnu poluminutnom 'grijanju' na temperaturama koje se penju i do 95 stupnjeva Celzijusa, a zatim puste nitrogen kroz njega kako bi istisnuli kisik. Nakon što je sok prošao ovu proceduru, smješta se u velike tankove za hlađenje, u kojima može stajati i do dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije nimalo svježe, no najveća briga je visoka razina fruktoze, tj. voćnog šećera koji se nalazi u svim tipovima soka od naranče. Fruktozu naime metabolizira jetra, pa ostatci prelaze u masti koje mogu uzrokovati cirozu jetre, srčano-žilna oboljenja, te čak i karcinom jetre. Ono što je još gore jest da je teško uočiti osobe koje muči fruktoza, jer najčešće nemaju problema s viškom kilograma.

Jeste li za okus dabra?

Iako na tržištu možete naći namirnice za koje se navodi da se sastoje 100 posto od voća, proizvođačima je jeftinije koristiti umjetne okuse. Pomoću biokemije, znanstvenici su izvukli kemikalije s aromama iz tisuća prirodnih izvora, kao što su biljke, povrće, ali i iz različitih namirnica. Tako primjerice znajte da se u proizvodnji okusa malina koriste mirisne žlijezde dabra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad sir uopće nije sir

Unatoč tome što stvarno na tržištu imamo poveći broj sireva, postoji ih mnoštvo koji uopće ne bi smjeli koristiti naziv sir. Njih se naziva sirnom hranom, sirnim namazima i sirnim proizvodima, zbog količine aditiva i drugih sastojaka koji se koriste u njihovoj proizvodnji. Tu je uključena voda (koja zna činiti do 56 posto krajnjeg proizvoda), dok sam sir zna činiti tek 10 posto proizvoda.

Pet nezdravih 'zdravih' namirnica

Granole Kombinacija žitarica, meda, sušenog voća i orašastih plodova obično se smatra vrelom zdravlja. No većina granola sadrže vlaknima bogatu zob kao temeljni sastojak, a ta činjenica ih ne čini automatski zdravom hranom, a niti niskokaloričnim odabirom. Većina granola uz to sadrži puno šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice s manje ili bez masti Iako zvuče sjajno, pogotovo ako ste na dijeti, većinom činjenica da imaju manje masti znači da imaju više dodanog šećera ili soli.

Energetske pločice Najčešće se prozivaju gorivom za sportaše, pa ih mnogi (koji se ne bave nikakvom tjelovježbom) smatraju zdravom hranom. U biti je riječ o visokokaloričnim čokoladicama koje bi vam mogle zatrebati jedino ako ste profesionalni sportaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrznuti jogurt Iako djeluje puno zdravije i 'laganije' od sladoleda, te ima manje zasićenih masti, kad pričamo o kalorijama, nije daleko od sladoleda.

Probiotici Prirodni jogurt je dobar za bakterije koje putuju vašim probavnim traktom, no stručnjaci tvrde da postaje bespomoćan kad se izloži ekstremnim temperaturama, recimo pri zamrzavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo