DOBRE VIJESTI

ODOBRILI REVOLUCIONARNI LIJEK KOJI SPRJEČAVA MIGRENE: Pacijenti koji su ga isprobali tvrde da ‘mijenja život’

Pacijenti u Velikoj Britaniji će sami ubrizgavati lijek, a prve će ga dobiti osobe koje pate od kroničnih migrena

Tisućama britanskih pacijenata život će se uskoro promijeniti nabolje. Naime, odobren je lijek za prevenciju kroničnih migrena koji će značajno poboljšati kvalitetu života osoba koje pate od njih.

‘NAKON GLAVOBOLJE SLIJEDE OZBILJNE BOLESTI’: Poznati neurolog za Net.hr otkriva šokantnu istinu o migreni i kako se može izliječiti

Tamošnji Institut za zdravlje i skrb 12. ožujka je objavio posljednje smjernice za lijek koji se zasad zove fremanezumab. Uskoro će biti dostupan u 10.000 primjeraka u Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Lijek će pacijenti sami ubrizgavati injekcijom, a prve će ga dobiti odrasle osobe koje pate od kroničnih migrena i koje su pokušale s tri druga bezuspješna liječenja.

The Migraine Trust, zaklada koja podržava i promovira istraživanja migrena, definira kronične migrene kao stanje u kojem osoba 15 ili više dana mjesečno ima glavobolje.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Klinički dokazi pokazuju da fremanezumab, također poznat kao Ajovy, djeluje bolje od najboljih dostupnih lijekova koji obično podrazumijevaju akutno liječenje simptoma migrene.

Poboljšanje kvalitete života

Kronične migrene izuzetno oslabe osobu i značajno utječu na kvalitetu života.

Inače, uzrok migrena još je uvijek nepoznat, a uvriježeno je mišljenje da nastaje kao posljedica privremenih promjena u kemikalijama, živcima i krvnim žilama u mozgu.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Simptomi migrene mogu nastati zbog proteina koji uzrokuju bubrenje krvih žila u mozgu, afremanezumab djeluje tako što cilja i blokira taj proces. Cilj liječenja je “smanjiti učestalost, težinu i trajanje migrena i poboljšati kvalitetu života osoba”, piše Unilad.

Trenutne metode liječenja uključuju botulinum toksin tipa A, beta-blokatore, antidepresive i lijekove protiv epilepsije. Međutim, stručnjaci tvrde da ti lijekovi mogu imati značajne nuspojave i nisu uvijek učinkoviti.

Pacijenti koji su uzimali lijek tijekom istraživanja rekli su da su se njihovi životi “promijenili do neprepoznatljivosti”.

Povratak na Net.hr