OD JABUKA DO KRUMPIRA: / Namirnice koje jedemo svaki dan mogu biti itekako otrovne

Image
Foto: PIXSELL, Marijan Susenj

Europljani su se dugo plašili (sumnjivo) crvene rajčice srodnice otrovnog velebilja, a izgleda da su imali i dobar razlog.

24.9.2016.
7:30
PIXSELL, Marijan Susenj
VOYO logo

Mnogo voća i povrća kojeg jedemo svaki dan može biti otrovno, a sve ovisi kada ga jedemo i koje dijelove, prenosi Modern farmer.

Image
DELICIJE KOJE VAS MOGU UBITI: /

Ovo je 17 najotrovnijih specijaliteta

Image
DELICIJE KOJE VAS MOGU UBITI: /

Ovo je 17 najotrovnijih specijaliteta

1. Klice krumpira

Krumpir potječe iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krumpira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebalo odstraniti prije nego što ga krenete pripremati. Također, u lišću, stabljikama i klicama krumpira se mogu naći otrovi glikoalkaloidi, osobito ako je dugo bio izložen svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, proljev, glavobolju, pa čak i komu te smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine može biti kobno. Ne upotrebljavajte krumpir sa zelenkastim mrljama.

2. Listovi rajčica

Europljani su strahovali od paradajza stotinama godina, i počeli su ovu namirnicu jesti tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. Pojede li ga se previše može imati fatalne posljedice. Dobra strana otrovnog lišća je u tome što ga čini idealnim susjedom u vrtu, primjerice krumpiru, jer tjera krumpirovu zlaticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Koštice jabuke, marelice i trešnje

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, spoja koji u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ih.

Ionako nemaju dobar ukus. Isto vrijedi i za marelicu i trešnju, osim što je marelica punio opasnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv. Mnogima ovo povrće ne "sjeda" najbolje a za to postoji razlog. I ono ima u kori male količine solanin. No lišće i cvijetovi ovog ukusnog ploda sadrži mnogo, tog otrova pa ga nikako nemojte jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo