MOŽE SE PONAVLJATI

OČNI TEST OTKRIVA ALZHEIMERA 20 GODINA PRIJE: Ova jeftina i neinvazivna metoda daje iste rezultate kao tradicionalna

Jednostavan očni test može otkriti sklonost Alzheimerovoj bolesti puna dva desetljeća prije pojave prvih simptoma. Znanstvenici su testirali metodu na 16 pacijenata i uvidjeli da neki od njih imaju dvostruko više naslaga na mozgu.

“Rezultati sugeriraju da mrežnica može poslužiti kao pouzdan izvor dijagnoze Alzheimerove bolesti”, rekla je voditeljica istraživanja, dr. Maya Koronyo-Hamaoui, inače specijalistica neurokirurgije.

“Jedna od glavnih prednosti analize mrežnice je ponovljivost postupka, koja nam omogućava praćenje pacijenata i potencijalno napredovanje bolesti”, dodaje.

Do prije otprilike deset godina, jedini način da se službeno dijagnosticira Alzheimerova bolest bio je analizirati pacijentov mozak posthumno. Posljednjih godina, liječnici su počeli primjenjivati tomografiju na mozgu živih ljudi i tako identificirati markere bolesti.

ZNANSTVENICI OPREZNO UZBUĐENI: Novi revolucionarni lijek spriječava pojavu Alzheimera

Međutim, tehnologija je skupa, a test invazivan, s obzirom na to da se bolesniku trebaju ubrizgavati radioaktivne tvari. Očni test je financijski dostupniji i manje invazivan.

Znanstvenici su testirali tehniku na 16 ispitanika koji su prije toga u hrani konzumirali kurkumu. Ovim se začinom postiže da se naslage na mrežnici lakše detektiraju skeniranjem. Zaključak je da su rezultati bili jednako pouzdani kao i oni koje daju tradicionalne metode.

Istraživač Yosef Koronyo smatra da je količina naslaga na mrežnici usko povezana s onom na mozgu, piše Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr