‘Očajan sam – moja žena je hipohondar!’

Moja supruga je hipohondar. Stalno joj je nešto. Potrošila je već silu novca na privatne konzultacije, ali zdravlje joj se ne popravlja. U biti je prilično solidnog zdravlja. Mislim da bi doktori svakome nešto našli da su tako često po ordinacijama kao ona. Ja sam joj isprva vjerovao, a sad mi je sve jasnije da ona ima neku bolesnu potrebu da stalno treba liječnika.

…Zbog toga mi je ponekad mrska. Pokušao sam joj objasniti, ali njoj se ne da dokazati, kaže da sam ja nerazuman i pred nos mi stavlja svoje dijagnoze. Sigurna sam da je pola lijekova koje pije placebo. Jedino je kod psihologa ne mogu natjerati.
Očajan

Odgovor:

Postoji stav da se takvo ponašanje (hipohondrija) pojavljuje u stresogenim situacijama, omogućujući osobi da izbjegne neku djelatnost ili odgovornost ili stekne silno željenu pozornost. Kod osoba koje su labilne i frustrirane javlja se zbog deficita ljubavi i pažnje, pa time taj nedostatak pokušavaju nadoknaditi.

Najčešće pogađa vrlo osjetljive osobe koje su velikim dijelom usmjerene na svoje tijelo pa svakodnevno prate i zapažaju i najmanju promjenu na njemu. Pasivne, egocentrične, emocionalno nezrele, često tvrdoglave osobe također su sklonije hipohondriji.

Razuvjeravanjem ne možete puno postići, upravo suprotno, njezino stanje se može još i pogoršati!

Pokušajte joj pokloniti malo više pažnje i ljubavi.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr