Nekad je nužno odabrati stranu

Postoji gomila zbunjujućih pravila oko šećera, ali ove 4 bitne stvari su zapravo sve što trebate znati

Koje su vrste bolje, što piše na oznakama, koje su granice i je li prirodno dobro?

FOTO: Sharon & Nikki McCutcheon/Flickr

Ako uzimate šećer u većim količinama, to sigurno nije dobro. On je svakako velika prijetnja zdravlju. Godinama liječnici ističu da je uzimanje prevelikih količina bilo koje hrane opasno, prejedanje vodi pretilosti i dijabetesu tipa II.

Zadnje studije pokazuju da slatko ima puno direktniji utjecaj na zdravlje. Za svakih dodatnih slatkih 150 kalorija koje osoba dnevno uzme, šanse za dijabetes rastu za 1 posto, čak i ako pazite da ne budete pretili, ako pazite na tjelesnu aktivnost i unos kalorija iz druge hrane.

Ako se gleda na zdravlje srca, prevelike količine šećera su osobito problematične. Ljudi koji uzimaju previše šećera dvostruko povećavaju rizik smrti od srca, našla je studija. Svakako je veliki problem što se šećer skriva u puno proizvoda, a konfuzne naljepnice otežavaju nam da razumijemo i izračunamo koliko smo ustvari šećera unijeli.

Neke vrste šećera su bolje od drugih

Važno je znati razliku između dvije osnovne vrste šećera, prirodnog i dodanog. Prirodni šećer koji dolazi u voću, povrću i mliječnim proizvodima je svakako bolji jer ta hrana sadrži i vlakna, bjelančevine i kalcij kao i druge važne vitamine i minerale.

Dodani šećeri se nalaze u hrani zbog boljeg okusa, računa se i ako piše prirodni zaslađivači. Ovi su šećeri koncentrirani i ne sadrže baš nikakve hranjive tvari. Iako mogu imati neke zdrave antioksidanse i minerale ipak sadrže prevelike količine slatkoga.

To znači da čak iako je porcija malena dobijate puno čistog šećera pa se lako preračunati i pretjerati. Uzrok povećanom struku, srčanim bolestima i dijabetesu kroz zadnja četiri desetljeća povezuje se s dodanim šećerima, a ne s prirodnim šećerima.

Treba pažljivo čitati oznake

 Ako vidite bilo koji zaslađivač na etiketi, uključujući i smeđi šećer, kukuruzni sirup, maltozu ili fruktozu, znači da proizvod ima dodanih šećera
Ako vidite smeđi šećer, kukuruzni sirup, maltozu ili fruktozu, znači da proizvod ima dodanih šećera WRStore

Mnoga pakirana hrana sadrži prirodne i dodane šećere. Ali na etiketi oni pišu zajedno ne odvojeno koliko čega ima. U Americi se radi na tome da će na etiketi trebati naznačiti odvojeno vrste i količine šećera. Za sada, treba pokušati što pozornije čitati etikete na proizvodima.

Vidite li grame šećera ali ne i zaslađivače, to bi trebalo značiti da nema dodanih šećera. Ako vidite bilo koji zaslađivač na etiketi, uključujući i smeđi šećer, kukuruzni sirup, maltozu ili fruktozu, znači da proizvod ima dodanih šećera. Prvo bi se na etiketi trebale nalaziti označene veće količine šećera prema manjima.

Svakako obratite pozornost na različite vrste šećera u proizvodu jer tako kompanije jako slatki proizvod pokušavaju predstaviti drugačije.

Granice su niske, ali izvedivo je

Žene ne bi trebale uzimati više od 100 kalorija dodanog šećera dnevno što je količina od oko 6 čajnih žličica. Sada se računa da žena prosječno uzme i 18 čajnih žličica. Većina dodanih šećera stiže od zaslađenih pića i pakirane hrane, a kako se na etiketama šećeri označavaju u gramima, ne u kalorijama ili čajnim žličicama, lako se izgubiti u dozvoljenoj količini.

Zapamtite da jedna čajna žličica odgovara 4g dodanih šećera. Pa ako dodajete čajnu žličicu svako jutro, a poslije pojedete čokoladnu energetsku pločicu, to je 2 grama ili 3 čajne žličice, pazite na to da su vam ostale još dvije žličice.

Prirodno ne znači baš koliko hoćemo

Čaša prirodnog soka ima otprilike 53 grama šećera ili 270 kalorija
Čaša prirodnog soka ima otprilike 53 grama šećera ili 270 kalorija Rob Bertholf/Flickr

Vrlo malo ljudi se baš prejeda voćem i povrćem. Problem su zdravi sokovi koji zapravo sadrže velike količine šećera. Čaša prirodnog soka ima otprilike 53 grama šećera ili 270 kalorija. Čaša zdravog soka je svakako dobra ali u njoj nema vlakana koja usporavaju probavljanje i daju tijelu vremena da metaboliziraju šećer.

Rezultat je višak kalorija koje tijelo deponira kao masti. Vlakna iz voća i povrća, osim toga, preveniraju visoke vrijednosti šećera u krvi.
Sušeno voće može biti problem jer bez vode, prirodni šećeri su koncentrirani. Naravno da možete jesti sušeno voće ali pazite na veličinu porcije. Jedna šalica svježeg voća odgovara pola šalice soka odnosno četvrtini šalice sušenog voća.