TELEMEDICINSKO PRAĆENJE

OBOLJELE OD COVIDA LIJEČIT ĆEMO NA DALJINU? Hrvatske bolnice dobivaju rješenje za smanjenje širenja virusa

Rješenje je primjenjivo na sve bolesnike, ali nudi dodatne pogodnosti za pacijente u višim kategorijama rizika

Farmaceutska tvrtka Novartis i elektronička kompanija Royal Philips najavile se u srijedu zajedničku donaciju Ministarstvu zdravstva u telemedicinskom rješenju koje će olakšati dijagnostiku pacijenata sa simptomima Covida-19 na daljinu te praćenje i nadzor putem interneta.

Riječ je o licencama za telemedicinsko praćenje pacijenata što će pomoći u smanjenju nepotrebnih posjeta pacijenata u bolnice te osloboditi vrijeme zdravstvenih radnika, priopćeno je iz tvrtke Novartis Hrvatska.

Do 200 besplatnih licencija

Tom donacijom Novartis i Philips reagirat će na hitnu potrebu za pomoć zdravstvenim ustanovama da se nose s do sada neviđenim opterećenjem te će pomoći ublažavanju rizika od daljnjeg širenja zaraze Covida-19 s kojom se mnoge bolnice u Hrvatskoj trenutno suočavaju.

Rješenje za telemedicinsko promatranje i nadgledanje Covida-19 bit će donirano Ministarstvu zdravstva koje će odrediti odgovarajuću raspodjelu zdravstvenim ustanovama u skladu s potrebama. Novartis i Philips planiraju staviti na raspolaganje do 200 besplatnih licencija za bolnice i druge zdravstvene ustanove u različitim zemljama svijeta.

Državni tajnik  Željko Plazonić ističe kako će ovo telemedicinsko rješenje pomoći liječnicima i pacijentima diljem Hrvatske da se izbjegne fizički kontakt kada je to moguće, a licence će biti strateški raspoređene KBC-u Zagreb, KBC-u Rijeka, KBC-u Split, Općoj bolnici u Puli te Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Primjenjivo na sve bolesnike

Telemedicinsko rješenje tvrtke Philips za dijagnostiku Covida-19 funkcionira na način da pacijenti u početku ispunjavaju internetski upitnik. Na temelju rezultata liječnik može pojedine pacijente rasporediti u rizičnu skupinu i pokrenuti odgovarajuće aktivnosti. Ako je potrebno, pacijente se može nadzirati automatiziranim praćenjima i centraliziranim nadzornim sustavom.

Rješenje je primjenjivo na sve bolesnike, ali nudi dodatne pogodnosti za pacijente u višim kategorijama rizika, poput bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom, postojećim respiratornim problemima ili drugim već postojećim rizičnim stanjima. Ostale skupine koje bi mogle imati koristi uključuju udaljene zajednice čiji je pristup zdravstvenoj skrbi smanjen u odnosu na ostatak populacije.

Tvrtka Novartis neće imati pristup podacima o pacijentu, a Philips će obrađivati ​​relevantne podatke samo u svrhu pružanja rješenja. Iako je upitnik za pacijenta namijenjen pružanju podrške zdravstvenim djelatnicima, izričito nije zamjena za redovitu ili hitnu skrb, navodi se u priopćenju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr