PRIRODA DAJE

NUTRICIONISTICA SAVJETUJE: Proljetni umor riješite pravilnom prehranom

Koji je po vama najbolji oblik prehrane tijekom sezonskih promjena? Kako se najlakše riješiti proljetnog umora i glavobolja uslijed promjene klime? Postoji li nešto što nas brzo i lako rješava tegoba?

Simptome tzv. proljetnog umora poput glavobolje, umora, pospanosti, promjena raspoloženja ili pada koncentracije bitno je razlikovati od kroničnih smetnji i poremećaja poput hipoglikemije ili kandidijaze.

Prehrana je samo jedan od koraka intervencije, a pozitivno će djelovati i svakodnevni boravak na suncu (možemo ga nazvati prirodnim antidepresivom koji djeluje i na biosintezu životno važnog vitamina D), kretanje, popodnevni odmor, tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom te uspostavljanje dnevnog bioritma (odlazak na počinak i buđenje te redovni obroci svaki dan u isto vrijeme).

Organizmu će u proljeće posebno dobro doći kratkotrajni post ili dobro osmišljen program detoksikacije, koji uključuje dovoljno svježeg voća i povrća i tekućine u obliku vode, bistrih juha i svježe iscijeđenih sokova te dodataka prehrani koji služe izlučivanju skupljenih toksina iz organizma.

Pomoć mogu pružiti i biljne mješavine za čišćenje jetre i bubrega, poput maslačka ili korijena čička i sljeza.

Preporučljivo je jesti hranu niskog glikemijskog indeksa da bi se spriječila nagla hipoglikemija i umor koji je prati. Poželjno je izbaciti bijeli kruh, tjesteninu i proizvode od bijelog pšeničnog brašna, a zamijeniti ih integralnim, cjelovitim žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šećer u krv.

Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado, te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata.

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Povratak na Net.hr