MNOGO SIGURNIJA METODA

NOVI UREĐAJ OTKRIVA RAK ZA 10 SEKUNDI: Olovka koja postavlja dijagnozu dodirom u bolnicama od sljedeće godine

Novi uređaj nalik olovci može odrediti je li tumor zloćudan za samo deset sekundi i trebao bi se naći u bolnicama već sljedeće godine.

Olovku za otkrivanje raka, naziva MasSpec, dizajnirali su znanstvenici s teksaškog sveučilišta kako bi liječnicima omogućila rekordnu dijagnozu tek jednim dodirom. Olovka će se jednostavno staviti na pacijentovo tkivo i za nekoliko sekundi očitati molekularnu kompoziciju tkiva. Na zaslonu računala pojavit će se dijagnoza: “Normalno” ili “Rak”.

Stručnjaci se nadaju da će uređaj pomoći kirurzima provoditi postupke koji su sigurniji, brži i precizniji, s obzirom na to da će moći potencijalno ukloniti rakom zahvaćeno tkivo u jednom pokretu.

Kažu da bi to moglo smanjiti broj pacijenata koji se ponovno javljaju nakon uklanjanja kancerogenog tkiva i trebaju više operacija u borbi protiv bolesti. Olovka MasSpec više je nego 96 posto precizna u otkrivanju bolesti tijekom same operacije.

REVOLUCIONARNI TEST: Znanstvenici razvili način za otkrivanje raka prije pojave simptoma

Izumitelji olovke nadaju se kako će sada biti puno lakše ukloniti sve znakove maligne bolesti i time smanjiti rizik od toga da nakon operacije ostanu kancerogene stanice u tijelu pacijenta. Sadašnja najsuvremenija metoda za dijagnosticiranje raka tijekom operacije naziva se analizom zamrznute sekcije.

Proces je spor i često netočan – potrebno je 30 minuta da se pripreme uzorci i onda ih treba patolog interpretirati. A brzina je važna jer što dulje pacijent ostane na operacijskom stolu, to je veći rizik od infekcije ili negativne reakcije na anesteziju.

Za neke vrste karcinoma, analiza zamrznute sekcije je iznimno nepouzdana, dajući lažne rezultate u čak 20 posto slučajeva. Olovka MasSpec više je od 150 puta brža od postojećih dijagnostičkih tehnologija i mnogo je sigurnija, piše Daily Mail.

 

Povratak na Net.hr