Niti jedna dijeta mi ne pomaže! Pomozite!

Imam 32 godine, visoka sam 167 cm i u posljednjih pola godine dobila sam 9 kg (sa 63 na 72kg). Životne situacije su utjecale na ovakav ishod, no ne bih htjela ovim putem nastaviti. Nikada se nisam pretjerano opterećivala svojom kilažom i nisam bila na posebnim dijetama, no sada bih trebala par smjernica kojim putem krenuti. Ne želim slijediti ‘obećavajuće’ dijete kojih je pun internet.

S obzirom na veliki porast tjelesne težine, dobro je da ste reagirali dok vaša kilaža još nije alarmantna. Naravno, to vrijedi ukoliko ostali zdravstveni parametri, npr. postotak masnog tkiva ili kolesterol i šećer u krvi, nisu poremećeni.

Navest ću vam nekoliko važnih smjernica zdrave prehrane i zdravog mršavljenja kao dobar početak.

Doručkujte

Nemojte raditi veliku pauzu od trenutka kada ustanete i prvog obroka. Stvorite tu naviku. Obrok ne mora biti preobilan ukoliko niste navikli jesti rano ujutro, ali neka bude kvalitetan, poput zobene kaše sa sojinim mlijekom i lanenim sjemenkama ili mali integralni sendvič sa svježim sirom i povrćem uz čašu obranog kravljeg mlijeka.

Ne preskačite obroke

Rasporedite dnevne obroke u idealno tri glavna i dva međuobroka. Nipošto nemojte preskakati ili spajati obroke jer ćete dobiti potpuno suprotan učinak od željenog!

Jedite puno povrća i voća

Neka povrće bude vaš izbor broj jedan. Niskokalorična je hrana, a nutritivno bogata. Ako ste gladni uz svojih pet obroka, tada odaberite svježu mrkvu, korabu, jedite sezonske salate ili posegnite za jabukom, kruškom, narančom.

Jedite raznovrsno

Pobrinite se da su sve skupine namirnica zastupljene u vašoj prehrani. Jedite često cjelovite žitarice i grahorice, one su dobar izvor ugljikohidrata i proteina, a zbog prehrambenih vlakana doprinose osjećaju sitosti. Crveno meso zamjenite s peradi, ribom te sojinim proizvodima poput tofua. Od masti birajte sjemenke buče i sezama, orahe te maslinovo ulje!

Pijte vodu i zeleni čaj!

Dovoljno tekućine je važno jer će, međuostalom, doprinjeti osjećaju sitosti, a nezaslađeni zeleni čaj, uz brojne pozitivne učinke na zdravlje, potpora je mršavljenju.

Ne jedite iza 19 sati

Kako dan odmiče, tako se i naš metabolizam usporava, stoga je važno da večere nisu prekasne i da su lagane. Večera bi trebala iznositi do 25% ukupnog dnevnog unosa hrane. Oganizam se polako prirema za odmor i obnovu, a ne probavljanje hrane.

Tjelesna aktivnost

Nipošto, ali nipošto nemojte zanemariti svakodnevnu tjelesnu aktivnost! Kombinirajte aerobne vježbe, poput brzog hodanja, vožnje bicikla, plivanja sa vježbama snage i fleksibilnosti.

Za kraj, budite odlučni i ustrajni! Sretno!

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

specijal-201201240261004-Dijete i mršavljenje

Povratak na Net.hr