Ne odustajte

NISU SAMO MIŠIĆI U PROBLEMU: Evo što se događa s vašim mozgom kada prestanete vježbati

Nakon što prestanemo vježbati, mišići se opuštaju, metabolizam usporava, ali manje je poznato da i mozak pati. Samo dva tjedna ljenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti.

Pamćenje slabi

Istraživači Univerziteta u Marylandu skenirali su mozak starijih rekreativaca i zaključili da je protok krvi u dijelu zaduženom za učenje i pamćenje značajno slabiji nakon desetodnevne pauze od vježbanja, puše UMD.

Mozak stari

Stručnjaci u Finskoj proučavali su 10 parova identičnih blizanaca koji su redovito vježbali. Potom je jedan blizanac ostao aktivan vježbajući dva puta tjedno, dok je drugi ljenčario. Nakon tri godine, utvrđeno je da ‘aktivni’ brat ima više sive mase, što je oblast u mozgu zadužena za procesuiranje informacija. Što je više sive mase, mozak je otporniji na stres i starenje.

U TERETANI NEMA TUGE: Vježbanje i fizička aktivnost pobjeđuju depresiju i anksioznost

Lošije raspoloženje

Studije potvrđuju da je kardio trening jednako djelotovoran za popravljanje raspoloženja kao i antidepresivi. Kad vježbamo, tijelo proizvodi endorfin, serotonin, dopamin, hormone koji čine da se osjećamo dobro. Po prestanku vježbanja, nema više ovih hormona, pa dobro raspoloženje naglo pada, raste napetost, bijes, depresija i nastaju problemi s koncentracijom.

Povratak na Net.hr