Moć uvjerenja

NIJE ZASITNA: ‘Zdrava hrana’ doprinosi pošasti pretilosti

Hrana označena kao zdrava može ustvari dovesti do rasta tjelesne težine, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici sa Poslovne škole McCombs sa Sveučilišta u Teksasu sugeriraju kako oznake ‘zdrava hrana’ na namirnicama mogu “ironično doprinijeti” problemu pretilosti umjesto da ga smanje, jer ljudi smatraju kako je takva hrana manje zasitna, pa ju konzumiraju u većim količinama.

Kako bi došli do svojih otkrića, tim znanstvenika je mjerio odgovore tri grupe studenata na hranu koja im je predstavljanja bilo kao zdrava ili nezdrava.

Istraživanje je otkrilo kako su sudionici podsvjesno vjerovali kako je hrana koja je označena kao zdrava, ujedno i manje zasitna. Zbog toga, kada bi se studentima poslužila hrana označena kao zdrava, naručili bi i pojeli više.

HRANA BEZ ETIKETE: Odabirom hrane koja nije industrijski obrađena, trasirajte put ka zdravlju

To je uvjerenje toliku duboko usađeno među sudionicima eksperimenta da su čak i oni koji su se otvoreno neslagali s tvrdnjom kako je zdrava hrana manje zasitna od nezdrave isto ipak jeli više zdrave, otkrili su znanstvenici.

Uz to, znanstvenici su otkrili kako se naglašavanjem činjenice kako je zdrava hrana hranjiva umanjuje uvjerenje da je manje zasitna.

Znanstvenici se nadaju kako će njihov posao pomoći potrošačima da izbjegnu prejedanje s hranom koja je prikazana kao zdrava, te umjesto toga jesti umjerene količine hrane koje je hranjiva.

The Independent/Magazin.hr

Povratak na Net.hr