JEDINI PRAVILAN NAČIN

NIJE SVEJEDNO KAKO NOSITE SVOJU MASKU: WHO objavio video s detaljnim uputama; Na ove stvari vjerojatno niste pazili

Najbolja učinkovitost maske počiva na osnovnom mehanizmu triju slojeva – evo o čemu je riječ i kako funkcionira

Maske, generalno, u prvom redu doprinose tomu da se vaše kapljice, koje potencijalno sadrže viruse i bakterije, ne šire u okolinu. U određenoj mjeri one zadržavaju i vanjske čestice da ne stignu do vas. Baš zbog toga je ključno da ih nosite kako treba.

Svjetska zdravstvena organizacija detaljno je objasnila kako sigurno staviti masku na lice; čak je objavila i video o tome. Prvo i osnovno jest da su vam ruke čiste, svježe oprane, te da tijekom nošenja maske ne dirate prstima ni masku ni lice.

Ako je riječ o jednokratnim maskama, što je manje dobra vijest za okoliš, s obzirom na stotine milijardi takvih maski koje se mjesečno bacaju tijekom pandemije, nakon upotrebe ih bacite u odgovarajuću vrstu otpada – u plastični otpad. Ako je riječ o maskama koje se mogu ponovno upotrebljavati, sigurno ih odložite.

SVE JE VIŠE DOKAZA: Znanstvenici pronašli poveznicu između teškog oblika Covida i jedne tjelesne karakteristike

NOVA NOĆNA MORA ZNANSTVENIKA: Što ako koronavirus evoluira i postane otporan na cjepivo? To nije nemogući scenarij…

Kako funkcionira mehanizam tri sloja

Iako se o njima dosta toga nagađalo, dokazano je da i dobro sašivene pamučne maske u vlastitoj radinosti, ako dobro prianjaju uz lice i ako imaju adekvatne slojeve, predstavljaju sasvim pristojnu razinu zaštite.

Ono što stručnjaci za zdravstvo nikako ne preporučuju, osim nedovoljno čvrstih i gustih maski, one su maske koje imaju ventil. One filtriraju zrak što ga udiše osoba koja je nosi, ali ne i onaj koji izdiše, što znači da ste u blizini osobe koja nosi tu masku, sasvim izloženi kapljicama koje ona izdahne.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da najbolja učinkovitost maske počiva na osnovnom mehanizmu triju slojeva; vanjskom koji je vodootporan, srednjim koji služi kao filtar i unutarnjem koji je kadar upijati vlagu.

Pranje na minimalno 60 stupnjeva

Kod pamučnih maski pri kupovini trebate paziti da dobro prianjaju, a svakako je prednost ako su takve da im se može dodati filtar. Isto vrijedi i za lanene maske. Uzice za pričvršćivanje mogu biti rastezljive, a neke se mogu vezati, čime se maska može bolje prilagoditi licu.

Pri odabiru maske za djecu, imajte na umu da su njihova lica bitno manja od odraslih i da maske za njih moraju biti prilagođene njihovim licima kako bi savršeno prianjale.

Kod perivih maski Svjetska je zdravstvena organizacija vrlo jasna; treba ih prati jednom dnevno uz pomoć deterdženta ili sapuna, i to na temperaturama od najmanje 60 Celzijevih stupnjeva. Inače, dokazano je da novi koronavirus ne podnosi temperature od 70 stupnjeva naviše.

Povratak na Net.hr