BISTE LI PROBALI?

ZANIMLJIV EKSPERIMENT: Novinar 4 tjedna nije koristio sapun ni dezodoranse, evo što mu se dogodilo

Kako bi provjerio tvrdnje da sapuni, kupke i dezodoransi uništavaju ‘dobre’ bakterije na našoj koži i saznao što to može značiti za naše zdravlje, Adam Lee-Potter novinar Daily Maila, odlučio je provesti pokus: nije koristio ni sapun, ni antiperspirant, ni dezodorans četiri tjedna.

Poznato je da sapuni i dezodoransi mogu oštetiti prirodni način na koji koža samu sebe hidrira, a sve više znanstvenika ukazuje na to da ovi proizvodi mogu radikalno promijeniti naš ekosistem – bilijune sićušnih organizama koji žive u nama i na nama, piše Daily Mail.

Prosječno ljudsko tijelo sadrži 37 bilijuna bakterijskih stanica. Uz 30 bilijuna ljudskih, na koži živi i oko 370 milijardi bakterijskih stanica.

Znasntvenici vjeruju da česta upotreba kupki, gelova i/ili sapuna pri kupanju može oštetiti tu ravnotežu, koja je bitna za zaštitu kože od stanja, poput ekcema i psorijaze.

“Naša preokupiranost čistoćom i mirišljavošću možda i nije tako dobra ideja”, kaže dr. Adam Roberts, profesor molekularne mikrobiologije sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

ŠTETITE SAMI SEBI 9 pogrešaka koje sigurno činite dok se tuširate

Te bakterije trebamo kao i one nas

“Potrebno je provesti više istraživanja, ali mi smo evoluirali a tim bakterijama i one su nam potrebne isto koliko i mi njima”, kaže.

Novinaru je bilo dopušteno samo pranje ruku sapunom i kose šamponom, ali sve ostalo, losioni, kupke, gelovi, dezodoransi… nije bilo dopušteno u eksperimentu.

Zbog redovitih provjera, tjedno je davao bris s kože na nosu, na kralježnici, ispod pazuha, s prepona i s kože između nožnih prstiju, zato što se na ovim mjestima nalaze različite bakterije. Uzorci su analizirani u laboratoriju IS dijagnoze u Amsterdamu.

Rezultati su bili zapanjujući, ne samo da je imao eksploziju u rastu broja “dobrih” bakterija, nego je imao i više vrsta bakterija – broj se povećao sa 192 na 234.

Bakterije su postale raznovrsnije, a medicinski mikrobiolog Dries Budding, s VU akulteta u Amsterdamu kaže da je također porasla otpornost na invazije drugih vrsta, odnosno, raznovrsnost bakterija znači i veću zaštitu od infekcija.

ALARMANTNO UPOZORENJE: Većina dezodoransa djeluje kao azbest i može uzrokovati vrlo agresivne tumore!

Izloženost gljivičnim infekcijama

“Ako često koristite sapune, kupke, izloženiji ste gljivičnim infekcijama, poput atletskog stopala i ekcema”, upozorava.

Iako se borio s prirodnim mirisima kože u početku, nakon četiri tjedna njegova koža je izgledala savršeno.

“Koža mi je bila čista i elastična, nije bila suha, a moja supruga je potvrdila da izgledam bolje”, piše Adam.

DOBAR MIRIS ILI DOBRO ZDRAVLJE? Zašto dezodoransi i antiperspiranti mogu škoditi vašem zdravlju

“Ovaj eksperiment pokazao je da vam kupanje samo vodom neće škoditi, naprotiv. Na kraju krajeva, živjeli smo tako milijunima godina”, zaključio je doktor Budding.

Na kraju je dodao da se na taj način koža sama hidrira i vraća svoju, raznim kozmetičkim porizvodima narušenu, ravnotežu.

Novinar Adam Lee-Potter je nakon eksperimenta nastavio rjeđe koristiti razne preparate za tuširanje/kupanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr