Stručnjak tvrdi suprotno

NIJE KAKO SE MISLILO: Laži o jajima, krumpiru i margarinu u koje svi slijepo vjerujemo

Nutricionist Scott Harding ističe kako je većina namirnica, za koje se godinama govori da su nezdrave i da debljaju, zapravo dobra za zdravlje. No, kao i u svemu, tako i u njima treba uživati umjereno. Ovo je pet ‘zloglasnih’ namirnica.

Jaja

Unatoč tome što se već dugo govori kako je kolesterol loš za srce, rezultati istraživanja provedenih posljednjih 20 godina pokazuju da umjeren unos kolesterola u organizam nema gotovo nikakav utjecaj na razinu kolesterola u krvi. Osim toga, jaja su odličan izvor proteina, zdravih masnoća te nekoliko vitamina i minerala, piše Independent.

JEDNOSTAVNO, SLASNO, PRAKTIČNO: Tri načina za pečenje jaja koja će vas oduševiti

Margarin

Margarin, koji se sastoji od biljnih masti, se koristi u većini razvijenih zemalja od sredine 19. stoljeća kao zamjena za maslac. Margarin sadrži znatno manje zasićenih masnoća od maslaca, zbog čega utječe na smanjenje broja srčanih bolesti. Kako je u međuvremenu otkriveno da hidrogenizirane biljne masti, koje se nalaze u margarinu, loše utječu na zdravlje, na tržištu su se pojavili proizvodi koji ne sadrže ovu vrstu masnoća.

VELIKO OTKRIĆE: ‘Godinama su nam lagali da je maslac zdraviji od margarina

Krumpir

Smatraju ga štetnim zbog visokog glikemijskog indeksa, ali i zato jer se često dovodi u vezu s proizvodima od rafiniranih ugljikohidrata, koje treba izbjegavati. Međutim, krumpir je bogat vitaminom C, određenim vitaminima iz grupe B i tragovima mnogih minerala. Najbolja je varijanta ukoliko ga skuhate i konzumirate dok se ohladi jer to pozitivno utječe na kemijski sastav škroba, čime se olakšava njegovo probavljanje.

SLAVNI KUHAR OTKRIVA: Napravite najbolji pire krumpir ikad, evo u čemu je tajna…

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su izuzetno korisni, jer sadrže visoku razinu proteina, kalcija i sve esencijalne aminokiseline. Ipak, kada je količina u pitanju, treba biti oprezan, jer je ova grupa namirica bogata zasićenim mastima.

ZNANSTVENICI RAZBILI MIT O MLIJEKU: ‘Istraživanjima smo dokazali da ono što se govorilo godinama nije istina’

Orašasti plodovi

Ova grupa namirnica često se izbjegava tijekom držanja dijeta, jer sadrži veliki postotak masnoća. Ali, rezultati istraživanja pokazali su da koštunjavo voće, osim što štiti srce, predstavlja ključni dio zdrave prehrane. Bogato je proteinima, zdravim masnoćama, vlaknima i brojnim mineralima.

ZANIMLJIVI REZULTATI: Evo što jedu ljudi koji su uvijek fit

Povratak na Net.hr