ASPSURD KOMPARACIJE

NI ON NIJE NA 100%: I službeno najsretnijeg čovjeka na svijetu deprimira jedna stvar

Matthieu Ricard, 70-godišnji tibetanski budistički redovnik, smatra se najsretnijom osobom na svijetu. Ali, postoji jedna stvar zbog koje i on može biti potišten.

Ricard je titulu najsretnijeg čovjeka na svijetu stekao nakon sudjelovanja u istraživanju Sveučilišta u Winsconsinu, gdje su znanstvenici punih 12 godina proučavali kako se mozak ponaša u meditaciji i koji su otkrili da njegov mozak ‘vrti’ na način nezabilježen u znanosti.

Da bi došao do zaključka da je Ricard najsretniji čovjek na svjetu, neuroznanstvenik Richard Davidson zakačio je na redovnika 256 senzora dok je meditirao o suosjećanju.

Nezabilježena količina gama valova

Davidson je otkrio da dijelovi Ricardovog mozga, zaduženi za svijest, pažnju, učenje i pamćenje u tom trenutku proizvode razine gama valova kakve još nikada nitko nije opisao u znanstevnoj literaturi, piše Independent.

“Skenovi su također pokazali prekomjernu aktivnost u lijevom prefrontalnom korteksu njegova mozga u odnosu na mozgove njegovih kolega, zbog čega ima abnormalno velik kapacitet za sreću i smanjenu sklonost prema negativnosti”, napisao je Davidson.

Ipak, govoreći za magazin GQ, Ricard je otkrio jednu važnu stvar, koja može pomutiti čak i njegov sjećaj sreće, a za koju ovaj rođeni Francuz, inače molekularni biolog, koji je godine proveo radeći kao znanstvenik i istraživač uglednog Instituta Pasteur u Parizu, a koji živi u budističkom samostanu u Nepalu, kaže da je – apsurdna.

Happiness is only real when shared 🌲⛰ #spiritualgangster

A post shared by Spiritual Gangster (@spiritualgangster) on

Dalaj Lama ga nije pustio u osamu

“Znam za puno sretnije redovnike”, kaže čovjek koji može danima meditirati. “Stvarno znam. To je apsurdno”.

Teško podnoseći pažnju koja je uslijedila nakon objavljivanja studije, pitao je Dalaj Lamu, može li se povući u osamu. Ali on je rekao Ricardu da svijet treba vodstvo.

“Ako oni žele da budeš najsretniji čovjek, ona dubi najsretniji čovjek”, rekao mu je Dalaj Lama.

Unatoč izbjegavanja tog laskavog nadimka, Ricard je u knjigama Altruizam, Na putu prema prosvjetljenju i Sreća opširno opisao vlastitu životnu filozofiju. Objavio je i nekoliko fotomonografija.

Fatalna komparacija

Na pitanje kako drugi mogu postići sreću, Ricard je prošle godine za Business Insider rekao da su dobronamjernost i altruizam ključni.

“Također pomaže i ako trenirate um misleći sretne misli neprekidno 15 minuta dnevno”, rekao je.

Znanost je poduprla njegove ideje jer je i Davidsonovaa studija pokazala da 20 minuta meditacije dnevno može osobu učiniti sretnijom.

U razgovoru za GQ je rekao da je uspoređivanje sebe s drugima štetno.

“Usporedba je ubojica sreće”, rekao je on.

Povratak na Net.hr