Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU

‘NEZDRAVA’ HRANA KOJA VAM ZAPRAVO ČINI DOBRO: Čak i krafne možete jesti bez grižnje savjesti, ali ipak postoji kvaka

Stručnjaci imaju dobre vijesti za vas – nijedna hrana nije nezdrava ako ju jedete u umjerenim količinama. Odricanje čak može imati protuučinak.

U očajničkom nastojanju postizanja savršenog tijela za plažu, mnogi se odriču svojih omiljenih poslastica, bio to alkohol, meso ili slatkiši. Često se događa da prođu tjedni i osjećate se jadno, sve vam nedostaje, a zapravo niste ni smršavjeli koliko ste željeli. Nutricioniste ovakav scenarij nimalo ne čudi jer, kako kažu, odricanje od užitka nikad ne vodi najboljem tjelesnom i mentalnom zdravlju. Oni tvrde kako možete jesti sve što poželite i usput biti zdravi i u formi. Ove “loše” namirnice vam zapravo mogu pomoći u dijeti:

Viski u borbi protiv raka

Pijenje žestokih pića dolazi s rizikom od bolesti jetre i raka. Ipak, neke su studije dokazale kako ispijanje viskija u malim količinama može imati i prednosti za vaš organizam. Viski sadrži visoku razinu elagične kiseline, antioksidansa koji pomaže uništiti stanice koje mogu uzrokovati bolesti poput raka i bolesti srca. Nadalje, Škola javnog zdravstva na Sveučilištu Harvard otkrila je kako pijenje umjerene količine alkohola može povećati razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobrog kolesterola. Visoke razine HDL-a povezane su s manjim rizikom od razvoja bolesti srca. Prema US Dietary Guidelines, umjerena konzumacija alkohola je definirana kao jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

Tamna čokolada jednom dnevno

Ljudi o čokoladi misle kao o slatkom grijehu, a zapravo je ova poslastica puna moćnih antioksidansa uključujući flavanole koji se bore protiv raka. Nutricionisti sami priznaju kako pojedu jedno rebro tamne čokolade svaki dan. Iako je poznato da čokolada deblja i začepljuje arterije, studije su pokazale da ima brojne prednosti ako se jede umjereno.

NISU SVE ZDRAVE NAMIRNICE – ZDRAVE: Mislite da jedete kvalitetno, ali sve ovo nije mnogo bolje od fast fooda

Krafne zaustavljaju prejedanje

Možda nisu najzdravija hrana (i nisu), ali jedna krafna s vremena na vrijeme još nikoga nije ubila. Ako se ponekad počastite, to će zaustaviti žudnju za tom hranom i kasnije prejedanje. Aspekt užitka dugoročno je važan za zdravlje i uravnoteženu prehranu. Nutricionisti savjetuju da je važno uživati u hrani i osjećati se dobro zbog toga.

Pivo smanjuje rizik od dijabetesa

To je piče koje mnogi izbjegavaju kad žele smršavjeti jer ne žele dobiti “pivski trbuh”. Zapravo, pivo ima brojne prednosti za zdravlje kada se pije umjereno. Znanstvena su istraživanja pokazala da pivo snižava krvni tlak, prevenira dijabetes i, dapače, pomaže u mršavljenju. Također je dobar izvor vitamina B, poput niacina, riboflavina, vitamina B6 i B12 i folata, koji sprječavaju urođene mane kod novorođenčadi. Prema Harvardu, umjerena konzumacija piva smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30 – 35 posto.

Odrezak je bogat hranjivim tvarima

Odrezak je crveno meso, koje je povezano s povećanjem tjelesne težine i povećanim rizikom od raka debelog crijeva, Alzheimerove bolesti i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ima neke nutritivne prednosti. Sadrži željezo, cink, proteine i vitamin B12, koji pomaže u održavanju živčanih i crvenih krvnih stanica zdravima. Istraživanje iz 2015. otkrilo je kako jedenje 75 grama odreska dnevno može biti dobro za srce kao prestanak pušenja, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr