NE SRAMITE SE

NEUGODAN MIRIS VAGINE: Još uvijek je tabu tema, ali evo načina kako ga spriječiti i liječiti

Mnoge žene s vremena na vrijeme imaju problema s neugodnim mirisom vagine. Vaginalni vonj često je posebno neugodan jer se zbog njega možete osjećati nečisto, dok to najčešće nije slučaj. Postoje razni uzroci neugodnog mirisa, ali većina nije za brigu.

Loša higijena prva je pretpostavka za neugodan miris vagine. Briga o spolnim organima nije uvijek jednostavna stoga morate brinuti da sve dijelove održavate čistima i svježima. Prije svega, temeljito se perite svaki dan. U vaginalnoj zoni nalaze se masnoće i žlijezde lojnice koje mogu uzrokovati čudne mirise. Pazite da koristite blage šampone bez mirisa kako ne bi došlo do nadraživanja. Također, nakon korištenja WC-a se dobro obrišite od naprijed prema nazad i redovito mijenjajte donje rublje.

Uzroci pojave neugodnog mirisa vagine

Osim loše higijene i nemijenjanja donjeg rublja, za neugodan miris vagine mogu biti zaslužne i različite bolesti. Ovo su neke od njih:

Spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti osim peckanja i svrbeža mogu uzrokovati neugodan miris vagine. Najčešće su uzroci za to klamidija i gonoreja. Uz neugodan miris, moguć je i žuti iscjedak iz rodnice koji je posljedica trihomonijaze ili gonoreje. Ove bolesti su uobičajene i lako se liječe, ali ne smije ih se zanemarivati jer bi mogle dovesti do drugih komplikacija. Ako osim lošeg mirisa primijetite bolno mokrenje i gusti iscjedak, obratite se svom ginekologu.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je uobičajena stvar i jedan od najčešćih uzroka neugodnih mirisa. Vagina je ispunjena prirodnim bakterijama tako da se svaka žena barem jednom susreće s bakterijskom vaginozom. Pojava znači da se narušila ravnoteža vaginalne flore bakterijama. Ovaj poremećaj se može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi makar je najčešći u reproduktivnom razdoblju. Pod posebnim rizikom su žene koje imaju nezaštićene spolne odnose i često ispiru vaginu. Osim neugodnog mirisa vagine, ostali simptomi uključuju bol, svrbež i iscjedak. Najčešći tretman je propisivanje antibiotika.

Gljivična infekcija

Vrlo neugodne i nažalost vrlo česte su gljivične infekcijeGljivične infekcije spolnih organa, muških i ženskih, uzrokovane su mikroorganizmima. Kod žena se najčešće javljaju u trudnoći, dok se kod muškaraca najčešće ne javljaju jaki i vidljivi simptomi. Osim neugodnog mirisa, uz gljivične infekcije dolazi i svrbež, peckanje, gusti bijeli iscjedak, iritacija i crvenilo.

Upalna bolest zdjelice

Bakterije koje su najčešće spolno prenosive putuju kroz rodnicu u maternicu i tu može doći do upalne bolesti zdjelice. Ako se neke od spolnih bolesti kao što je klamidija ne primijete ili liječe na vrijeme, ovo je posljedica. Uz neugodan miris vagine uključuju bol u zdjelici, pojačan iscjedak, ali i groznicu, umor i jako bolan spolni odnos. U najčešćim slučajevima se djagnosticira tek kada se osjete kronični bolovi ili kada žena nije u mogućnosti začeti. Ova bolest liječi se antibioticima, iako može ostaviti oštetećeno tkivo s trajnim posljedicama kao što su kronična bol, neplodnost ili izvanmaterične trudnoće.

Neugodan miris vagine nakon seksa

Mnoge žene mogu osjetiti neugodan miris vagine nakon seksa posebice ako partner ejakulira unutar njih. Do tog mirisa dolazi jer pH vrijednost sperme nije ista kao pH vrijednost vagine. Osim toga tokom spolnog odnosa se stvara dodatna tekućina koja u kombinaciji sa spermom može stvoriti neugodan miris. Ako je neugodan miris prisutan svaki put nakon seksa, a uz to osjetite simptome kao što su peckanje ili bol, moguće je da se radi o nekoj bolesti. Počnite redovito jesti jogurt s probioticima kako biste potakli zdravlje vaginalne flore.

Alergija na spermu

Ova alergija nije bezopasna, pojavljuje se rijetko i može predstavljati veliki problem. Najčešći simptomi alergije na spermu su loš miris iz rodnice, peckanje i svrbež nakon svakog dodira sa spermom; posebice nakon spolnog odnosa, oticanje i crvenilo, plikovi po cijelom tijelu. Jedan od najjednostavnijih načina da ne dođe do alergijske reakcije i neugodnih mirisa je korištenje kondoma. Zaštita kondomom će spriječiti sve neugodne pojave koje ova vrsta alergije uzrokuje.

Neugodan miris iz rodnice – prirodan lijek

Svaka žena ima jedinstven vaginalni miris, no ako je odjednom postao neugodan, posjetite liječnika što prije. U međuvremenu možete poslušati ove savjete:

  • povećajte unos jogurta koji je odličan izvor probiotika koji pomažu u regulaciji pH ravnoteže
  • pri kupanju dodajte 2 do 3 šalice jabučnog octa jer on također pomaže u regulaciji pH ravnoteže
  • izbjegavajte korištenje agresivnih sredstava za održavanje higijene vagine – topla voda i blagi sapun su dovoljni
  • nosite pamučne gaćice i laganu odjeću
  • izbjegavajte usku odjeću od umjetnih materijala
  • redovito mijenjajte gaćice, tampone i uloške.

Promjene vaginalnog mirisa su u određenoj mjeri potpuno normalne. Ako vas počnu zabrinjavati, posjetite svog liječnika.

Povratak na Net.hr