NE IGRAJTE SE

NESANICA I ALZHEIMEROVA BOLEST: Njihova je veza jača no što mislite, čim prije mijenjajte životni stil i smanjite rizik

Oni koji pate od nesanice imaju markere poremećaja u spinalnoj tekućini, koja se nalazi u kralježnici i mozgu. Ti markeri sadržavaju molekule koje “pretrpavaju” mozak.

Dobar san je presudan čimbenik za zdrav i kvalitetan život. Zbog velikih briga i problema, mnogi pate od nesanice ili im treba mnogo da zaspe. Ova skupina ljudi, nažalost, ima veće šanse za razvitak Alzheimerove bolesti, pokazuje istraživanje.

Oni koji pate od nesanice imaju markere poremećaja u spinalnoj tekućini, koja se nalazi u kralježnici i mozgu. Ti markeri sadržavaju molekule koje “pretrpavaju” mozak, a to je jedan od glavnih uzroka nastajanja Alzheimerove bolesti i demencije.  Ako spavate loše ili nedovoljno, vaš mozak nema vremena počistiti te “krhotine”, smatraju stručnjaci.

DJELUJTE NA VRIJEME I SPRIJEČITE ALZHEIMEROVU BOLEST: Važno je što prije primijeniti ove životne navike

“Isprekidan ili nedostatan san može dovesti do taloženja amiloidne nakupine plaka jer se pročišćavanje mozga aktivira tijekom spavanja”, objašnjava dr. Barbara Bendlin sa Sveučilišta u Wisconsinu.

Amiloid je protein koji se može oblikovati u plakove, dok je tau protein koji se oblikuje u čvorove. Ove pločice i čvorovi nalaze se u mozgovima ljudi s Alzheimerovom bolešću i igraju ulogu u oštećenju pamćenja, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr