'NOVI STANDARD'

NEPRIHVATLJIVO POSTAJE NORMALNO: Sve je više pretilih, ali je i sve više pothranjenih

Neodgovarajuća prehrana postaje “novi standard” u svijetu s obzirom da pretilost napreduje u gotovo svim zemljama, a pothranjenost je i dalje prisutna u najsiromašnijim zemljama, zaključak je studije objavljene u utorak.

Međunarodna zajednica neće uspjeti iskorijeniti pothranjenost do 2030. ne bude li odlučno djelovala, ocijenili su autori Svjetskog izvještaja o prehrani, dokumenta koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka uz financijsku potporu filantropskih i javnih organizacija.

BOLEST SE BRZO ŠIRI ZBOG PRETILOSTI: Na svijetu je četiri puta više dijabetičara nego 1980.

U najmanje 57 od 129 zemalja u kojima se provodilo istraživanje, zabilježene su visoke stope pothranjenosti – pogotovo zaostajanje u rastu i anemija – kao i pretilosti i prekomjerne težine kod odraslih, ističe se u tom izvještaju.

“Svaka treća osoba pati od pothranjenosti ili pretilosti”, upozorava Lawrence Haddad, supredsjedatelj skupine koja je izradila izvješće i znanstveni suradnik Međunarodnog istraživačkog instituta za politiku ishrane (IFPRI), prenosi se u priopćenju.

VEĆ JE SADA NA SVIJETU VIŠE PRETILIH NEGO POTHRANJENIH: Za deset godina svaka će peta osoba biti debela

“Živimo u svijetu u kojemu su pothranjenost i pretilost postali normalni. Moramo reći da je to neprihvatljivo”, istaknuo je.

U studiji se upozorava da je neodgovarajuća prehrana odgovorna za gotovo polovinu smrti djece do pete godine i da je najveći rizik za javno zdravstvo.

Svjetski izvještaj o prehrani svake godine prati ostvarivanje zadaća koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preuzele 2013. za razdoblje do 2025.

Povratak na Net.hr