Osam principa zdrave probave i uravnoteženog metabolizma

Zbunjuju vas često kontradiktorna istraživanja o zdravlju, ne stignete uvijek čitati popis sastojaka i ne razumijete se baš najbolje u kemiju? Ako želite biti zdravi dovoljno je držati se nekih osnovnih načela.

Načela uz pomoć kojih ćete održati dobro zdravlje:

1. Kupujte sirovu, neobrađenu hranu

Što je prerađenija to je zdravstveno upitnija. U košarici neka vam bude uvijek najmanje 80 posto ovakvih namirnica. Primjerice, radije kupite svježe nego mljeveno, ‘dimljeno’, ili na neki drugi način obrađeno meso (salame, paštete, kobasice..). Jednako je i s voćem i povrćem (barem jednom tjedno idite na zelenu tržnicu). Ako nije ratno stanje ili neka druga katastrofa nikad, baš nikad ne kupujte konzerve – radije koristite namirnice iz staklene amabalaže (ovo je posebno važno za rajčicu jer se tako smanjuje unos toksina). Pitajte se koliko je proizvod koji kupujete drugačiji ili sličniji od onoga iz prirode.

2. Obroke kuhajte sami (koristeći sirove namirnice)

Ako jedete vani ili kupujete prerađenu hranu neka to bude najviše jednom tjedno. Češće kuhajte, a rjeđe pržite hranu na ulju. Na poslu jedite ono što ste pripremili ili skuhali kod kuće.

3. Slatkiši se ne jedu svaki dan

Slatkiše, kolače i kekse jedite ponekad i u malim količinama.

4. Meso se ne jede svaki dan

Svakodnevna konzumacija mesa jedan je od razloga pojave raznih bolesti koje su nekad bile specifične samo za bogate slojeve društva koji su uživali u mesnim gozbama.

5. Povrće se jede svaki dan

Voće i ne morate jesti svaki dan, mada bi to bilo jako dobro. No povrće trebate jesti svakodnevno. Ako ga jedan dan niste jeli uskratili ste svom tijelu važne hranjive sastojke.

6. Jedite polako

Ako za obrok potrošite manje od 20 minuta počnite se navikavati duže žvakati hranu i više uživati u svakom zalogaju.

7. Količina je uvijek bitna

I najzdravija hrana šteti ako se prejedate.

8. Voda, čaj, kava

Pijte ih često i polako. I imajte na umu da je turska kava uvijek zdravija od instant kave.

Povratak na Net.hr