Ne zaboravite vlakna - spasit će vam život

Hrana bogata vlaknima, bogata je i antioksidansima, dulje zadržava osjećaj sitosti i regulira probavu.

23.7.2012.
8:01
VOYO logo

Nažalost, većina ljudi kroz svakodnevnu prehranu ne dobiva dovoljnu količinu vlakana. Ženama je dnevno potrebno barem 25 grama vlakana, a muškarcima od 30 do 38 grama. Pitajte se zato koliko ste danas jeli povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova?

Najbolji izvor vlakna su sve vrste grahorica i mahunarki te suhe šljive, smokve i bobičasto voće. Vlakna se nalaze i u zelenom lisnatom povrću, mrkvi, gljivama, bundevi, krumpiru, kukuruzu, artičokama, šparogama, voću te cjelovitim žitaricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, a posebno mekinje, bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju razine kolesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprječavaju zatvor. Kruh, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i quinoa.

2. Mahunarke

Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, proteine i fitokemikalije, kao i vlakna. Najbolji izbor su bademi, ali slijede ih i ostali plodovi kao što su pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki. Lanene, sezamove i sjemenke bundeve također su izvor vlakana.

4. Zeleno lisnato povrće

Povrće koje ima tamno zeleno lišće bogato je beta karotenom, vitaminima i mineralima te vlaknima. Može se jesti u salatama, s maslinovim uljem, češnjakom, limunom i začinima te kuhano u varivu ili na pari. Jedite kelj, brokulu, prokulice (kelj pupčar), špinat, kupus, cvjetaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Voće

Kao i povrće, i voće je bogato vlaknima. Jedite jabuke, avokado, banane, kivi, naranče, kruške i mango. Izvan sezone, kada je izbor svježeg voća smanjen, odličan izbor je suho voće. Suhe smokve i suhe šljive sadrže iznimno visoku količinu vlakana i poznate su po svom pozitivnom djelovanju na probavu.

6. Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima. U odnosu na ostalo voće, bobice sadrže najveću koncentraciju vlakna i najbolji omjer vlakna po kaloriji. Ovo ukusno voće može se jesti tijekom cijele godine, svježe, zamrznuto ili sušeno. Najbolji izvor su borovnice, jagode, maline i grožđice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo