Ne ‘gutajte’ priče o sodi bikarboni koja liječi rak

Prošli mjesec američku je javnost potresao slučaj ‘liječnice’ koja je svjesno lagala oboljelima od raka obećavajući im da njene prirodne metode liječe karcinom, iako je dobro znala da bolest i dalje napreduje. Ljudi koji su joj plaćali stotine tisuća dolara umirali su od izlječivih oblika raka jer su zapravo prestali uzimati lijekove koji djeluju. Nudi li i poruka da terapija sodom bikarbonom liječi rak jednaku lažnu nadu?

Talijanski liječnik Tullio Simoncini popularizirao je teoriju da je pojava raka direktno povezana s prekomjernim bujanjem kandide, koja se inače normalno nalazi u crijevima i na koži. Tvrdi i da postoji vrlo jednostavan lijek -bujanje gljivice kandide suzbija terapija sodom bikarbonom.

On i mnogi njegovi istomišljenici smatraju da do prekomjernog bujanja i infekcije gljivicom kandidom dolazi kad je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža, primjerice ako se snizi pH. Ovu kiselost organizma potiču neki lijekovi, posebno antibiotici, prehrana bogata šećerom, previše alkohola, pušenje, kofein, bijelo brašno te duga razdoblja tjeskobe i brige.

Onkolozi ovu naoko logičnu teoriju ipak ne prihvaćaju

Zbog nedostatka znanstvenih dokaza i dokumentiranih smrtnih slučajeva povezanih s ovom terapijom, Tullio Simoncini je izgubio dozvolu za liječenje u Italiji. No, Tullio je nakon skandala iz 2007. povezanog sa smrću Nizozemke Sylvije, koja nije umrla od raka dojke nego zbog sumnjive terapije, tvrdio da nema nikakve veze s liječenjem preminule.

Vijesti o smrti pojedinih pacijenta ipak ne obeshrabruju zagovornike liječenja sodom bikarbonom, koji su uvjereni da iza kritike alternativnog liječenja stoji farmaceutska industrija kojoj je cilj spriječiti djelotvorno i jeftino liječenje raka. Tako se vijesti o čudesnoj terapiji sodom bikarbonom šire i ovih dana.

Što se tiče hladnokrvne i bešćutne dr. Christine Daniel, koja je obećavala da njeni skupi (100.000 USD za šestomjesečni tretman) biljni suplementi uspješno liječe čak i uznapredovali rak u 60 do 80 slučaja, sredinom svibnja ove godine osuđena je na 14 godina zatvora. Naime, neki njeni pacijenti koji su imali lako izlječiv oblik raka oslanjali su se na njenu biljnu terapiju i umrli.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr