Znate li bolji i finiji način da se riješite groznih akni?

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu ‘Dermatologija i terapija’ tvrdi da spoj dobiven iz crvenog grožđa, koji se nalazi u crvenom vinu – resveratrol, može pomoći u liječenju akni. Pogotovo u kombinaciji s lijekovima za to stanje kože.

85 posto ljudi u nekom trenutku u životu imalo je problema s aknama, stanjem koje se očituje prištićima, blokiranim porama i/ili cistama koje se pojavljuju na licu, vratu, leđima, prsima, ramenima i gornjem dijelu ruku.

Akne nastaju zbog prekomjernog lučenja masne koži, blokiranjem folikula dlačica iz kojih se otpušta masnoća, te razvojem bakterija Propionibacterium acnes u folikulama.

Postoje lijekovi za liječenje akni kao što je benzoil peroksid, oksidans koji proizvodi slobodne radikale koji bi trebali ‘ubiti’ bakterije, no najnovija istraživanja pokazuju da ovi lijekovi mogu uzrokovati iritaciju kože kao što su crvenilo, peckanje i ljuštenje kože.

Prethodna istraživanja pokazala su pak da resveratrol može povoljno utjecati na liječenje akni, iako je bilo nejasno na koji točno način. Zbog toga su dr. Emma Taylor sa Sveučilišta u Los Angelesu i njezina ekipa krenuli u istraživanje.

Tijekom istraživanja na kolonije bakterija nanijeli su resveratrol, benzoil peroksid, te kombinaciju ova dva spoja, te su proučavali njihova aktibakterijska djelovanja tijekom deset dana. Uz to, s tim sastojcima su kultivirali i ljudske stanice kože i krvne stanice.

Ono što su otkrili jest da su sve koncentracije benzoil peroksida uspjele ubiti bakterije akni, no učinak je trajao samo 24 sata. Resveratrol ih je uništio tako što je oslabio vanjsku membranu bakterija, te su učinci trajali tijekom 48 sati, dok je najveće iznenađenje uslijedilo korištenjem oba sastojka zajedno. Naime ne samo da su tom mješavinom ubijene bakterije, nego su i učinci najdulje trajali, premda su znantsvenici u početku smatrali da će se njihovo djelovanje međusobno poništiti.

Proučavanjem stanica kože i krvi, ekipa je otkrila i da je benzoil peroksid puno toksičniji od resveratrola, što objašnjava zbog čega se kod njegovog korištenja često javljaju iritacije na koži. No kad se kombinira s resveratrolom, umanjuje se njegova toksičnost, što znači da uz to što zajedno bolje i dulje tretiraju akne, ova kombinacija ima i manje nuspojava.

Ova bi istraživanja mogla utjecati na novi oblik liječenja akni, a zatim se znanstvenici nadaju da će nastaviti s istraživanjem vrsta liječenja drugih kožnih bolesti.

Povratak na Net.hr