NOVI PSIHOAKTIVNI SPOJEVI

NAVUČENI I OPIJENI: Europljani troše najmanje 500 psihoaktivnih droga, a evo čime se ‘uništavaju’ Hrvati

U Hrvatskoj zabrinjavajuće raste broj ovisnika o internetu među mladima, a ni druge europske države nemaju pravog odgovora na suvremene izazove ovisnosti, upozoreno je na stručnoj konferenciji Izazovi na području ovisnosti – imamo li prave odgovore, koja je u ponedjeljak počela u Trogiru.

“U Hrvatskoj imamo veliki problem s online ovisnošću jer mladi satima sjede pred kompjutorima i druže se s virtualnim prijateljima ili, nažalost, kockaju putem interneta”, rekla je na skupu bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Upozorila je kako je u konzumirnju ovisnosti o internetu, kocki, alkoholu i sintetičkih droga Hrvatska iznad prosjeka zemalja Europske unije.

Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj se godišnje liječi gotovo 8.000 ovisnika o heroinu, ali broj ovisnika o opijatima je u stvarnosti veći od toga, no nisu svi registrirani.

Juretić je naglasila da je ulaganje u liječenje ovisnika o drogama važno za njihovo osposobljavanje za noramalan život, a budući je riječ o mladim osobama to je važno i zbog demografski razloga.

“Ako ćemo razmišljati o našoj demografiji onda moramo ulagati u sve one koji mogu pridonijeti demografskoj obnovi, pa i u ovisnike kojih je prosječna starost oko 28 godina, odnosno u reproduktivnoj su životnoj dobi i mogu imati djecu”, pojasnila je.

Navela je i procjene da je u Hrvatskoj više od 200.000 alkoholičara, ali da ne postoji precizne evidencija o toj vrsti ovisnika.

KORISNIK ILI OVISNIK? Riješite test i provjerite koliko ste se teško navukli na društvene mreže

Farmaceutski proizvodi nisu dovoljni za liječenje ovisnosti od drogama, nedostaje psihosocijalno liječenje

Predsjednik Euro-TC Thomas Legl, sudjelujući na konferenciji, istaknuo je da Europa nema pravih odgovora na izazove novih ovisnosti, podsjetivši na promjene koje unosi internet.

“Kroz internet je sve dostupno”, naglasio je, dodavši da su “nove tvari” dostupne na tržištu i uz posredovanje interneta.

“U većini europskih zemalja u porastu su psihičke bolesti i postale su bolest broj jedan, te su premašile i kardiovaskularne bolesti”, istaknuo je Legl.

Upozorio je da aktualna financijska kriza te problem migracija u EU pridonose “zaboravljanju ovisnosti” o opijatima.

“Farmaceutski proizvodi nisu dovoljni za liječenje ovisnosti od drogama i nedostaje nam psihosocijalno liječenje”, rekao je Legl, naglasivši kako je potrebno osmisliti atraktivnije modele liječenja o ovisnostima nego do sada.

TEST ZA NOMOFOBIJU: Provjerite jeste li ‘psihološki poremećeni’ baš zbog svog mobitela

Ovisnost o internetu i o novim psihoaktivnim spojevima još uvijek nepoznanica u Hrvatskoj

Zamjenik minisitra zdravlja Ivan Bekavac je upozorio kako je ovisnost o internetu i o “novim psihoaktivnim spojevima” još uvijek nepoznanica u Hrvatskoj, ali, kako je rekao, “znamo da to stvara strah u našem društvu i trošak zdravstvenom sustavu”.

Ravnatelj Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković je rekao da hrvatska država godišnje troši od 700 do 750 milijuna kuna na, kako se izrazio, “represivni i zdravstveni dio” liječenja o ovisnosti.

16 znakova da stvarno trebate odložiti svoj mobitel upravo sada

Porast dostupnosti psihoaktivnih tvari koje su zaobišle zakonodavni nadzor

Posebice je upozorio na porast dostupnosti psihoaktivnih tvari, koje “imaju isti učinak kao već ranije poznate i zabranjene droge, ali su na neki način legalno zaobišle zakonodavnu kontrolu”.

“Trenutno se na području cijele Europe prati više od 500 različitih spojeva, a problem je što se radi i o spojevima koji nisu nigdje testirani i nemaju nikakvu drugu ulogu u industriji ili medicini osim da budu plasirani kao psihoaktivne tvrari na tršištu. Ove tvari imaju dobar marketing, najčešće posredovanjem interneta i o njima se govori kao o nečemu zdravom i prirodnom, ali problem je u tomu što nitko ne zna kako će te tvari reagirati u kombinaciji s nečim drugim”, rekao je Petković.

Pri tome je podsjetio i na postojanje sustava ranog upozoravanja u cijeloj Europi na ovakve tvari.

“Kroz taj se sustav svakodnevno dolazi do informacija o smrtima zbog zloporabe novih sintetskih geno kanabinoida”, rekao je Petković.

Konferencija Izazovi na području ovisnosti – imamo li prave odgovore u trogirskom hotelu Medena trajat će do 12 listopada, a namijenjena je tijelima državne uprave i lokalne i područne samouprave, stručnjacima, nevladinim udrugama, stručnim suradnicima u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, policije, pravosuđa uključenim u problematiku ovisnosti.

Svrha konferencije, na kojoj osim domaćih sudjeluju i međunarodni stručnjaci, je ojačati suradnju državnih tijela nadležnih na području ovisnosti kroz razmjenu novih znanstvenih spoznaja i primjera dobre prakse te podići svijest o novim izazovima s ciljem kreiranja učinkovitih odgovora nacionalne i lokalnih politika.

Naglasak konferencije je predstavljanje novih pristupa tretmana i rehabilitacije ovisnika, te nalaženje učinkovitih odgovora na nove obilke ovisnosti.

Povratak na Net.hr