Našu prehranu kontroliraju osjećaji, a ne glad!

Da našu prehranu kontroliraju osjećaji, a ne glad, dokazali smo nebrojeno puta: svaki put kad smo nakon prekida posegnuli za kolačima ili čipsom, kad smo se ‘utopili’ u tanjuru tjestenine nakon dugog dana u uredu, kad svaki rođendan obavezno proslavimo kremastom tortom.

Postoji razlog zbog kojeg se osjećamo bolje kad jedemo ove namirnice, a odgovor leži u neurotransmiteru serotoninu koji donosi osjećaj zadovoljstva i ‘blaženstva’.

Naime, nizozemski stručnjaci upozoravaju kako je za epidemiju pretilosti više je odgovorno emocionalno prejedanje kad smo sretni nego kad smo tužni, depresivni ili kada nam je potreban utjeha.

Istraživači sveučilišta u Maastrichtu analizirali su navike u prehrani i mentalno zdravlje 90 osoba, a zatim su im pokazali video isječak filma ili televizijske emisije kako bi u njima izazvali pozitivno, neutralno ili negativno raspoloženje. Odmah nakon gledanja isječaka, ispitanicima su dali velike staklene zdjele pune čipsa i čokolade, pa su pažljivo izmjerili njihov kalorijski unos nakon svake scene.

Suprotno očekivanjima, osobe koje su procijenili kao ’emocionalne jedače’ pojele su više ponuđene hrane nakon pozitivnog video isječka.

‘Većina emocionalnog hranjenja povezuje se s negativnim raspoloženjem, ali naši ispitanici nisu prekomjerno jeli kao odgovor na negativne emocije, već pozitivne. Ovo bi otkriće moglo biti od važnosti za liječenje pretilosti’, objasnili su stručnjaci u časopisu Appetite.

Povratak na Net.hr