Zene u Japanu u prosjeku zive 87, a muskarci 80 godina. Primjera radi, u Americi je zivotni vijek zena 81, a muskaraca 76 godina.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Japanci najcesce dozive 75 godina starosti potpuno zdravi. Premda je to zemlja s visokom razinom stresa ipak postoji nesto sto njezine stanovnike odrzava dugovjecnima i vitalnima.
Manje porcije hrane, niskokaloricne namirnice poput ribe i povrca, te 'oku privlacna' jela doprinose duljem i zdravijem zivotnom vijeku, tvrdi Naomi Moriyama, koautorica knjige 'Japanese Women Don't Get Old or Fat: Secrets of My Mother's Tokyo Kitchen'.
"Prehrana je usredotocena na velicanstvenu energiju hrane u kompaktnu i ugodnu velicinu porcije", kaze Moriyama.
A tu je i famozna Okinawa prehrana koja dolazi s otoka i znatno je drugacija u namirnicama i obicajima, od kopna Japana. Neki lijecnici upozoravaju na trend dugovjecnost zahvaljujuci nizu namirnica koje nose niske rizike za obolijevanje od raka zeluca i arterioskleroze, a to su tofu, alge, konbu lignje i hobotnice.
No, hrana ne moze biti jedini odgovor, osobito ako se uzmu u obzir nedostaci nekih japanskih jela koja imaju visok udio soli ili su termicki neobradena. Sushi, primjerice, nosi rizik od infekcija s H. pylori, a to je bolest koja moze dovesti do raka zeluca.
Neki strucnjaci dugovjecnost Japanaca vide i u tome sto starost provode zadovoljni i bez stresa jer im zakonske regulative omogucavaju jeftinu zdravstvenu skrb i njegu.