KLJUČ ZA RAZVOJ CJEPIVA

NAMJERNO SE DVAPUT ZARAZIO KORONOM – U 70. GODINI: Znanstvenik koji je za studiju riskirao život došao do važnog otkrića

Cijeli svijet bruji o ruskom liječniku koji se dva puta zarazio Covidom-19 i došao do važnog otkrića

Znanstvenik i virolog iz Rusije Alexander Chepurnov (69) prvi put se inficirao koronavirusom slučajno. Bilo je to još u veljači, dok je bio na skijanju u Francuskoj. Njegovo stanje nije zahtijevalo hospitalizaciju i oporavio se kod kuće, u Sibiru.

ZNANSTVENIK OTKRIO KAKO SE VIRUS ŠIRI U STANU, KAFIĆU ILI UČIONICI: Maske baš i nisu od neke pomoći, bitnije je nešto drugo

Drugi put je bilo ozbiljnije

Nakon oporavka, on i njegov tim s Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitijelima na koronavirus, kojom su ustanovili da razina antitijela vrlo brzo pada.

“Na kraju trećega mjeseca od trenutka kada sam se razbolio, antitijela više nisu bila prisutna u mojem organizmu”, rekao je dr. Chepurnov za Metro. Kako bi to provjerio, odlučio se ponovno inficirati, ovoga puta namjerno, tako što se bez zaštite izložio zaraženim pacijentima. Sada su njegovi simptomi bili znatno teži.

“Obrana moga tijela pala je točno šest mjeseci nakon što sam dobio prvu infekciju. Prvi znak bila je upala grla”, otkrio je u nastavku. Njegova druga infekcija bila je daleko ozbiljnija i dr. Chepurnov morao je biti hospitaliziran.

SMANJITE RIZIK OD TEŽEG OBLIKA COVIDA-19: Ključno je da se nakrcate ovim vitaminom, a HZJZ savjetuje kako

Ništa od imuniteta krda

“Pet dana temperatura nije padala ispod 39 Celzijevih stupnjeva. Izgubio sam osjetilo mirisa, promijenilo mi se i osjetilo okusa. Šestoga dana bolesti CT pluća je bio čist, a tri dana poslije rendgen je pokazao dvostruku upalu pluća. Virus je nestao prilično brzo. Nakon dva tjedna testovi su mi bili negativni”, ispričao je ruski virolog.

Zaključak koji je Chepurnov nakon svega izveo jest to da se ne treba uzdati u kolektivni, odnosno imunitet krda. Što se cjepiva tiče, on smatra kako će nam to možda i dati imunitet, ali da će on biti samo privremen.

Inače, ovaj ugledni znanstvenik radi u Državnom istraživačkom centru za virologiju i biotehnologiju u Sibiru, koji je proizveo drugo rusko cjepivo protiv Covida 19, poznato kao EpiVacCorona.

Povratak na Net.hr