Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Namirnice zbog kojih se možete ozbiljno razboljeti

Iako su neke od navedenih namirnica u načelu zdrave, zbog niza razloga mogu se pretvoriti u izvor zaraze i trovanja hranom.

Zeleno povrće
Zelena salata, endivija, špinat, kupus, blitva, kelj…Koliko god je ovo povrće zdravo, toliko može biti i opasno. Ono može biti zagađeno gnojivom, prljavom vodom i prljavim rukama prije nego uopće dođe do vas. Stoga je jako važno da ga dobro operete kao i da koristite posebne daske za rezanje povrća, a posebno za sirovo meso da ne bi prilikom pripreme hrane prešle bakterije s mesa na povrće.

Jaja
Omiljeno jelo za doručak može biti opasno zbog salmonele. Bakterije se mogu skrivati unutar jajeta pa je jako važno da ga pravilno termički obradite da se ubiju klice. Prije nego ih konzumirate, jaja obavezno držite u hladnjaku.

Tuna

Tuna može sadržavati skombrotoksin koji izaziva grčeve i glavobolju. Ako nakon ulova tuna nije na hladnome može ispuštati toksin koji se ne može uništiti kuhanjem.

Kamenice
Ako je voda iz kojih su izvađene zagađena, vjerojatno su i kamenice zagađene. A takve kamenice ako su poslužene sirove ili nedovoljne kuhane mogu izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

Krumpir
Pravilno kuhani krumpir teško da će izazvati bolest, ali pripazite na krumpir salate, pogotovo one iz restorana. Postoji opasnost prijenosa bakterija (poput salmonele, listerije ili E. coli) s jedne namirnice, najčešće mesa, na krumpir.

Sir
Sir može biti zaražen bakterijama poput salmonele i listerije, koja je toliko opasna da može izazvati pobačaj.

Sladoled
Sladoled može biti zagađen salmonelom i stafilokokom.

Pšenične klice
Iako su pšenične klice vrlo zdrave, one su ujedno i jako podložne kontaminaciji bakterija. Zbog toga se savjetuje da ih stariji ljudi, djeca i osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom izbjegavaju.

Jagode, maline, kupine
Vjerovali ili ne, otkriveni su slučajevi epidemije hepatitisa A u Americi koji su povezani s zaleđenim jagodama, a maline su povezane s bakterijom Cyclospora koja izaziva proljev, dehidraciju i grčeve.

Maslac od kikirikija
Nažalost i maslac od kikiririja je znao biti izvor salmonele.

Svježe mlijeko
Svježe mlijeko koje na vaš stol dolazi direktno nakon mužnje krave i nije najbolja ideja, jer bi u vašoj čaši mogle završiti brojne bakterije poput salmonele, Campylobacterije i E. Coli. To izbjegavajte pogotovo ako ste trudni i imate oslabljen imunitet, piše healthyliving.msn.com.

Povratak na Net.hr