Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

VELIKO ISTRAŽIVANJE

NAMIRNICE POVEZANE S MANJIM RIZIKOM OD RAKA: Ova kombinacija štiti od bolesti i do 33 posto?

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima

Čak i kada su posrijedi pušači, studija upućuje na to da je među populacijom koja konzumira više vlaknaste hrane i jogurta uočena manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća nego među onim osobama koje ne konzumiraju previše ovih namirnica.

Znanstvenici su istražili podatke prikupljene u 10 ranije provedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 milijuna odraslih osoba iz Azije, Europe i Sjedinjenih Država. Pošto su ih pratili prosječno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

U usporedbi s osobama koje nikada ne jedu jogurt, među onima koji konzumiraju vrlo velike količine jogurta uočena je za 19 posto manja vjerojatnost od mogućeg razvoja karcinoma pluća, otkrila je analiza.

Vlakna i jogurt su dobitna kombinacija

Istodobno se pokazalo da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica evidentirana 17 posto manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća u odnosu na osobe koje su ih jele rijetko ili nikada.

Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabilježena 33 posto manja vjerojatnost od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je evidentirana njihova najniža potrošnja, podaci su koje su znanstvenici objavili u časopisu JAMA Oncology.

“Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je posrijedi povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja karcinoma pluća”, napisala je jedna od autorica studije, dr. Xiao-Ou Shu iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

Moguće je da štite od upala

I premda studija nije kontrolirani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promjenama u mikrobioti crijeva (crijevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, vjeruju autori studije.

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što pridonosi smanjenju mogućnosti od razvoja tumora, napominju znanstvenici.

Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno prebiotika, neprobavljivih spojeva koji fermentiraju u crijevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama – probioticima. Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika. Probiotici i prebiotici su jednako važni za čovjekovo zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.

Smanjen rizik evidentiran i među pušačima

Ovo veliko istraživanje povezuje crijevnu mikrobiotu s imunosnim sustavom u cjelini. A po nekim nedavnim studijama mikrobiota crijeva može igrati značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima. Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 posto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 posto.

“Premda studija ima nekih manjih manjkavosti prvi je put prema našim saznanjima uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća“, zaključili su autori studije.

Povratak na Net.hr