Namirnice koje trebate zauvijek izbaciti iz hladnjaka

Margarin, preljev za salatu, majoneza, punomasni mlijecni proizvodi, hrenovke, salame… najbolje je zaobici u sirokom luku.

Kad se hranimo izvan kuce, svjesni smo da je riba mnogo bolji izbor od hamburgera, ali kad gomilamo hranu u svom hladnjaku cesto ne razmisljamo sto kupujemo i koliko je ta hrana zdrava. Upravo zbog toga donosimo vam popis najnezdravijih namirnica koje je najbolje ne kupovati kako ne bismo pali u iskusenje da ih jedemo.

Vocni i gazirani sokovi

Zasladena pica, ledeni cajevi i gazirani napici, pa cak i oni koji sadrze umjetne zasladivace, najveci su neprijateljI vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrijednost i sluze samo za bespotrebno gomilanje kalorija. Obicna voda najbolja je za hidratizaciju organizma. Ako volite pica s okusom, sami napravite zeleni ili crni caj, stavite malo meda i limuna pa ga cuvajte u staklenoj boci. Dobit cete ukusno i zdravo pice prepuno antioksidansa.

Margarin

Margarin sadrzi veliku kolicinu masnih kiselina i dokazano je da njegovo redovito konzumiranje povecava rizik od oboljenja srca i krvnih zila. On povecava razinu ukupnog kolesterola i smanjuje razinu dobrog te lose djeluje na imunitet. Sadrzi izmedu 19 i 38 posto transmasnih kiselina, a samo u jednoj zlicici nalazi se oko 100 kalorija i 11 grama masnoce.

Punomasni mlijecni proizvodi

Namirnice poput punomasnog sira i maslaca imaju mnogo dobrih sastojaka, poput proteina, kalcija, vitaminima B i riboflavina, ali sadrze i mnogo masnoca, pa ako ih svakodnevno konzumiramo postoji rizik od povecanja razine kolesterola. Primjerice, ako popijemo pola litre punomasnog mlijeka svaki dan, na kraju tjedna unijet cemo vise od dvije tisuce kalorija, 105 grama masnoca i 315 miligrama kolesterola. Zbog toga uvijek birajte obrane mlijecne proizvode jer su mnogo zdraviji.

Mesne preradevine

Salame, suhomesnate kobasice, hrenovke i pastete uglavnom se prave od mesa najlosije kvalitete, a obiluju konzervansima, aditivima i masnocama. Osim toga, sadrze i velike kolicine soli, zbog cega povecavaju rizik od ostecenja bubrega i visokog krvnog tlaka, a ne preporucuje se da se jedu cesce od jednom tjedno. Brojna su istrazivanja dokazala kako veliki unos preradenog mesa doprinosi ucestalosti nastanka raka debelog crijeva, jednog od najrasirenijih karcinoma.

Kremasti preljev za salatu

Umaci za salatu odlican su dodatak koji ih u trenutku pretvara u ukusno jelo, ali jedno uobicajeno serviranje sadrzi oko 120 kalorija, 12 grama masnoce i 380 miligrama soli. Zato ih treba izbjegavati. Suncokretovo ili maslinovo ulje, jabucni ocat ili limunov sok najzdraviji su preljevi za salatu.

Majoneza

Jedete ju cesto? Onda vam je jasno zbog cega se masnoce taloze na vase krvne zile, a kilogrami tako lako ‘lijepe’. Istina je da majoneza nije tako losa ako njezinu konzumaciju ogranicite na dvije zlicice. Ali ako za jedan obrok pojedete oko cetvrtinu salice, nijet cete 360 kalorija i 40 grama masnoce. Zato umjesto majoneze radije izaberite senf, hren ili sirni namaz.

Povratak na Net.hr