Namirnice bez kojih ne smije proći nijedan tjedan

Paziti na zdravlje znači prije svega paziti što ćete jesti. Predstavljamo vam šest namirnica koje bi obavezno trebale biti na tjednom jelovniku.

Riba

Iz porcije ribe dobit ćete gotovo pola dnevno potrebne količine proteina. Vitamin B pogoduje živcima, a jod je dobar za štitnjaču. Mnoge vrste, poput skuše, lososa… sadrže nezasićene masne kiseline koje štite srce. Jedite ribu barem dvaput tjedno!

Brokula

Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.

Češnjak

Pomaže sniziti razinu kolesterola u krvi i krvni tlak, bori se protiv infekcija i ublažava prehlade. Znanstvenici preporučuju jedan do dva češnja dnevno, a najučinkovitiji su sirovi. Ako vam je odbojna pomisao na žvakanje cijelog češnjaka, zdrobite ga i dodajte salati ili pomiješajte s jogurtom.

Rajčice, svježe i kuhane

Sadrži likopen i karoten, tvari za koje se smatra da štite protiv raka. Rajčice su također dobar izvor kalija, važnog za zdrave živce i srce, te vitamina C i E, korisnih za kožu. Trudite se pojesti pet do šest rajčica na tjedan, a izvan sezone uzmite one prethodno kuhane. Kupujte li kuhani umak u trgovini – kupujte samo rajčice u staklenoj ambalaži, jer druge sadrže štetne tvari koje cure iz ambalaže.

Maslinovo ulje

S visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava razinu kolesterola u krvi. Također je dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja. Trudite se koristiti maslinovo ulje pri kuhanju i za salate.

Integralna tjestenina

Niskokalorična hrana koja daje mnogo energije osiguravajući proteine za rast i B vitamine koji pogoduju živčanom sustavu. Jedna porcija dnevno je dovoljna, ali ako vam dosadi, jedite integralnu rižu ili krumpir.

ordinacija.hr

Povratak na Net.hr