Najveća greška koju možete napraviti kada jedete jabuku

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Trebate je samo oprati i zagristi.

20.2.2014.
13:58
VOYO logo

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuku nazvalo 'dobrim izvorom vlakana'.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utječe na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući učincima kvercetina.

Kvercetin utječe i na pamćenje

Studija koja je provedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alzheimerovom bolesti i drugim degenerativnim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borac protiv raka

Tijekom istraživanja koje je provedeno 2007. godine na Cornell Universityju, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka u laboratorijskim kulturama, a to se osobito odnosi na jetru, debelo crijevo i stanice raka dojke.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina koja se nalazi u kori pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od pretilosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo