Što zaposlenima ide najviše na živce

Ni djelomičan izlazak iz krize, ni nešto manja stopa nezaposlenih, nije uklonila najveće uzroke stresa među zaposlenim Amerikancima? Zbog čega im to krv najčešće prokuha?

Gotovo tri četvrtine (73 posto) svih američkih radnika pod stresom je barem zbog jedne stvari, pokazuje ispitivanje Everest College’s 2012 Work Stress Survey koju su proveli iz agencije Harris Interactive. A znate li tko ili što zaposlenima ide najviše na živce?

Vjerojatno ste pogodili – premala plaća najveći je pojedinačni uzrok stresa. Oko 11 posto ispitanih navelo je visinu plaće kao najveći uzrok stresa na poslu. Odmah nakon toga kao izvor stresa navode iritantne kolege (10 posto), stresan put (9 posto), nerazumno veliku količinu posla (9 posto), te samu vrstu posla koja ih ne ispunjava (8 posto).

Drugi izvori stresa su neuravnoteženost između posla i privatnog života (5 posto), nedostatak prilike za napredovanje (5 posto), dok šef muči tek manjinu (4 posto).

Simptomi stresa na poslu

U Psychology Today navode sljedeće znakove stresa na poslu: nedostatak strpljenja i suosjećanja prema problemima drugih, štura konverzacija, predanost tjelovježbi, zdravoj prehrani i održavanju prijateljstava je u padu, osjećaj zatočeništva, gubitak smisla za humor, osjećaj očaja.

Zanimljivo je da su novac kao najveći izvor stresa češće navele žene. Čak 14 posto žena je navelo malu plaću kao najveći izvor stresa (vjerojatno jer i imaju manju plaću nego muškarci), dok je isti razlog navelo tek osam posto muškaraca.

Da Amerikanci više ne osjećaju tako jako krizu govori i činjenica da je strah od otkaza kao najveći izvor stresa navelo tek 4 posto osoba, dok je prošle godine ovaj razlog izdvojilo 9 posto ispitanih.

Oni koje ništa ne nervira

A što s onih 26 posto ispitanih koji kažu da ih na poslu ništa ne nervira? Nikakvo čudo da je riječ uglavnom (37 posto) o onima čija godišnji prihodi kućanstva prelaze 100.000 USD. U ovu grupu spada daleko više muškaraca nego žena. Osim toga, uglavnom je riječ o starijim osobama – jer što su ljudi stariji to u pravilu osjećaju manje stresa na poslu.

Povratak na Net.hr