STRUČNJACI OTKRIVAJU

NJEGA KOSE: Najveće zablude u koje vjerujete

Mnoge žene vjeruju da redovito skraćivanje kose pospješuje njen rast, a to je samo jedna od zabluda kad je u pitanju njega kose. Donosimo vam još njih.

Ne možete bojiti kosu dok ste trudni

“Glavni problem s bojanjem kose u trudnoći je rizik povezan s udisanjem amonijaka, a ne opasnost od toga da se štetne tvari apsorbiraju u koži glave”, kaže Carrie Ann Terrell, profesorica ginekologije na Sveučilištu u Minnesoti.

“wRazina amonijaka su toliko niske da ne predstavljaju problem, pogotovo ako idete u salon, koji ima adekvatne i snažnu ventilaciju. Ipak, neke žene preferiraju u trudnoći odabrati prirodniji put. Kana je boja bez amonijaka i biljnog je podrijetla pa je zato omiljena među trudnicama”, objašnjava profesorica Carrie Ann Terrell.

Ako imate perut to je zbog suhog vlasišta

Mnogi često izjednačuju perut sa suhim vlasištem i zbog toga je lako napraviti pogrešku prilikom uklanjanja peruti. Zapravo je masna koža to što ide ruku pod ruku s peruti.

“Perut je uzrokovana mikroorganizmima koji se pojavljuju u masnom okruženju. Ako smanjite pranje kose pokušavajući se riješiti peruti napravit ćete grešku. Koristite šampon protiv peruti, ali nemojte rjeđe prati kosu”, savjetuje Melissa Piliang.

Ako redovito skraćujete kosu – brže će rasti

‘Skraćivanje kose ne utječe na njezin rast’, tvrdi Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. Ali postoji razlog zašto biste trebali odstranjivati ispucale vrhove svakih šest do osam tjedana.

“Zbog oštećenih vrhova kosa izgleda tanje i nezdravije. Kad ošišate oštećene vrhove kosa izgleda punije”, objašnjava Melissa Piliang, stručnjakinja za kosu u klinici Cleveland.

Ako iščupate jednu sijedu vlas, dvije će izrasti

Ovo se može činiti točno samo zato što jedna sijeda vlas znači više sijedih.

“U ovu su zabludu vjerojatno ljudi počeli vjerovati nakon što bi počupali jednu sijedu te nakon toga primijetili više njih. Bez obzira na to čupali ih ili ne, jednom kad se sijede vlasi počinju pojavljivati samo će ih biti još više i ne možete za to kriviti čupanje”, tvrdi Melissa Piliang. No, to ne znači niti da bi trebali čupati kosu.

“Vaša kosa će postati slabija tijekom vremena ako nastavite čupati sijede vlasi i budete pretjerivali u tome. S vremenom će prestati rasti”, upozorava doktorica Piliang.

Što više četkate kosu to će biti zdravija

Nema potrebe da pretjerujete i da češljate kosu češće nego što to radite. Prekomjerno četkanje kose učinit će više zla nego dobra.

“Pretjerano četkanje kose može oštetiti kutikulu kose, vanjski, zaštitni sloj vlasi. Četkajte kosu kad je zapetljana i kad je češljanje potrebno”, savjetuje stručnjakinja.

Povratak na Net.hr