Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Najveća moguća pogreška koju svi činimo nakon što se opečemo u kuhinji

Uvriježeno je mišljenje kako na opekline koje su vam se dogodile, primjerice tijekom kuhanja, treba pustiti hladnu vodu kako bi se koža ohladila te kako bi se spriječilo stvaranje mjehura.

No, studija objavljena u časopisu Journal of Plastic koji se bavi estetskom kirurgijom, sugerira suprotno.

Pokazalo se da topla voda smanjuje oštećenje tkiva i pomaže uspostavljanju normalne cirkulacije u ozlijeđenim dijelovima. Naime, tijekom 24 sata od ozljede kod identičnih opeklina koje su tretirane toplom vodom rane su bile površnije.

‘Hladna voda pomaže u smanjenju osjećaja boli jer hladi kožu i živčane završetke. Međutim, nakon 20 minuta bol se javlja jer je temperatura kože bila na preniskoj temperaturi’, kaže Reto Wettstein, plastični kirurg iz Basela i voditelj studije.

Odmah po nastanku opekline treba pustiti hladnu vodu, ali samo na jednu minutu, a potom topliju kako bi se potaknula cirkulacija. Preporučljiva temperatura vode je od 20 do 30 stupnjeva Celzijusa.

Povratak na Net.hr