Imate li sramežljivo dijete, pazite da ne činite ove greške

Sramežljiva djeca, u dobi do tri godine, možda ne žele govoriti puno, ali to nikako ne znači da ne razumiju što drugi govore, navodi se u novoj studiji koja je skrenula pozornost kako je u velikoj mjeri pogrešno shvaćena povezanost sramežljivosti i govora.

‘Suzdržanu djecu koja ne govore mnogo nikako ne treba podcjenjivati. Roditelji i odgajatelji trebaju biti svjesni da takvu djecu treba ohrabriti kada je riječ o izražajnom razvoju’, kaže psihologinja i voditeljica istraživanja Soo Rhee.

U istraživanju je sudjelovalo 816 djece u dobi od 14, 20 i 24 mjeseca – kada se jezične vještine ubrzano razvijaju. Pratila se sposobnost djece da oponašaju zvukove, odgovaraju na pitanja i slijede upute te su tražili uzorke promjene dječjeg ponašanja s vremenom. Ispostavilo se da sramežljiva djeca razumiju puno više nego što to sami verbalno iskazuju.

Sramežljiva djeca nisu rijetkost

‘To je normalna pojava kod ljudi’, napominje doktor Perri Klass koji piše o istraživanju Kathleen Merikangas s National Institute of Mental Health. Oni su proveli istraživanje nad 10.000 mladih u dobi od 13 do 18 godina te otkrili da je čak polovica djece sebe okarakterizirala kao sramežljive.

Ne opisujte dijete kao sramežljivo

‘Kada dijete to čuje stječe dojam kao da s njim nešto nije u redu što će ga dodatno posramiti’, kaže doktor William Sears te predlaže da radije koristite riječ ‘rezervirano’. To uvjerenje podupire i Merikangas koja kaže kako je možda najgora stvar koju možete reći takvom djetetu:’ Ne budi sramežljiv! Nemoj biti toliko miran!’

Strategije za rješavanje sramežljivosti

‘Opće pravilo je prihvatiti nervozu kao dio normalnog života koja utječe na većinu ljudi. Razmisliti i uvjeriti se da je sve u redu i usredotočiti se na druge umjesto na sebe. Roditelj djetetu može pomoći tako što će ga podučiti kako ono ne mora biti zanimljivo već samo zainteresirano, a potom im treba što je moguće više postavljati brojna pitanja i slušati njihove odgovore’, predlaže psihologinja Laura Markham.

Sramežljiva djeca nisu nužno introvertirana

Sramežljive osobe se plaše negativnih prosudbi dok su introvertirane naprosto povučene i manje aktivne. Svom djetetu možete pomoći tako što ćete mu pojasniti i naglasak staviti na jednu njegovu osobinu ili kvalitetu dajući mu do znanja kako je ostali imaju.

Povratak na Net.hr