Rak dojke i kvaliteta života
Svjetski centar za istraživanje raka i Američko udruženje za rak u svom su projektu Continous Update Project otkrili da postoji jaka veza između unosa alkoholnih pića i pretilosti te pojave raka dojke prije menopauze.
(FOTO: Pexels)
Prema neprofitnoj organizaciji Breast Cancer prehrana je odgovorna za 30 do 40 posto svih tumora. Niti jedna hrana ne može potpuno spriječiti nastanak raka dojke, ali neke namirnice mogu ojačati tijelo i imunitet te sniziti rizik na najniži mogući.
Češnjak
Češnjak je bogat alinom, spojem koji usporava rast tumornih stanica i tako može spriječiti rast i nastanak raka dojke te drugih vrsta poput rektalnog tumora i raka prostate.
(FOTO: Pexels)
Slično djeluje i luk. Možete ih nasjeckati i dodati svježe u juhu ili češnjak dodati na bruskete.
Šipak
Šipak se gotovo uvijek nađe na popisu hrane koja preventira rak dojke. Sadrži poilifenol, elaginsku kiselinu koja djeluje kao antioksidans i zaustavlja rast raka i tako sprječava metastaziranje raka.
(FOTO: Pexels)
Sok od šipka koristan je i za rak pluća, debelog crijeva i prostate.
Losos
Losos je izvrstan izvor omega tri kiseline i vitamina D i B12. Na taj način pomaže tijelu u reguliranju rasta stanica i zaustavlja rak. Štoviše, neke vrste vitamina B12 koriste se i u terapijama za razne tumore.
srvena riba vrste
(FOTO: Pixabay)
Losos možete pripremiti na pregršt načina, a najbolje je da ga pečete u pećnici i jedete uz zeleno povrće.
Cjelovite žitarice
Rizik za rak dojke može se smanjiti unos neobrađenih žitarica poput ječma, zobi, riže, bulgura i ostalog. Ove namirnice sadrže fitokemikalije koje mogu sniziti razik od raka dojke.
(FOTO: Thinkstock)
Štite i od kardiovaskularnih bolesti, oni koji se izliječe od raka trebali bi ih jesti što više jer terapije za tumore mogu naštetiti srcu.
Vitamin D
Studije su pokazale povezanost niske razine vitamina D u tijelu i većeg rizika od raka dojke. Naime, vitamin D igra važnu ulogu u zaustavljaju rasta tumora.
(FOTO: Pexels)
Možemo ga unijeti u prehranu kroz losos, kamenice, skušu, ali i unosom jogurta i soka naranče.
Flavonoidi
Kemijski spojevi flavonoidi nalaze se u određenim biljnim namirnicama, a unos istih je povezan s manjim šansama za rak dojke. Postoje dvije vrste koje su se posebno iskazale kao korisne, a najvažnije su za žene koje su prošle menopauzu: favonoli i flavoni.
(FOTO: Pixabay)
Nalazimo ih u brokuli, čaju kamilice, celeru, luku i peršinu.
Što s alkoholom?
Povezanost između alkohola i raka dojke nije jasna. Vino i piva potiču proizvodnju estrogena u tijelu što brine stručnjake jer su tumori osjetljivi na hormone. Neke studije tvrde da osobe koje su izliječile rak, a piju dva pića tjedno, imaju veće šanse da se rak vrati.
(FOTO: Pexels)
Ipak, brojne studije tvrde da je u redu popiti koju čašicu. Prema tome, važno je savjetovati se s liječnikom.