JEDEMO PREVIŠE ŠEĆERA

NAJAVILA KOLINDA: Uvodi se porez na slatkiše, šećer i slatke napitke?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao jednu od gospodarskih mjera najavila je mogućnost uvođenja ‘poreza na šećer’. Mjera je to koju preporučuju i medicinski stručnjaci te institucije kao što je Svjetska zdravstvena organizacija. U Velikoj Britaniji takva se mjera uvodi u travnju, kada će se po litri pića koje u decilitru sadrže pet grama šećera plaćati 18 penija poreza, a 24 penija ako se radi o osam ili više grama šećera po decilitru.

Cilj takve mjere smanjenje je troška zdravstvenog sustava te zaustavljanje epidemije debljine, koja je u porastu i u Hrvatskoj. Posljednje je istraživanje navelo da problem s viškom kilograma u Hrvatskoj ima čak 35 posto osmogodišnjaka i devetogodišnjaka.

UDAR NA POSLOVANJE: I Coca-Cola i Pepsi na meti poreza čije se uvođenje širi svijetom

Najviše je šećera skriveno u bezalkoholnim zaslađenim pićima

Svjetska zdravstvena organizacija također upozorava da bi se dnevna količina šećera trebala ograničiti na pet grama. Podsjetimo, u Hrvatskoj već postoji obaveza smanjenja soli u pekarskim proizvodima, a postoji i regulacija masnoća u mliječnim i suhomesnatim proizvodima, no regulacije šećera još nema. Porez na šećer uvele su brojne zemlje u Europi jer je česta pojava da je nezdrava hrana jeftinija od one zdrave, rekao je bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Takva mjera neće biti uvedena odmah već postoji rok za prilagodbu. Istraživanja su pokazala da je najvioše šećera skriveno u bezalkoholnim zaslađenim pićima, za što potrošači često niti ne znaju.

Optimalna količina šećera je jedna jušna žlica na dan

Nutricionistica dr. Olja Martinić za Večernji list je rekla kako je našem organizmu optimalna dnevna količina šećera jedna jušna žlica, dok djeca do treće godine života uopće ne bi trebala unositi brze šećere, a ona od treće do pete godine samo jednu čajnu žličicu.

‘Ljudi moraju čitati deklaracije i naučiti koliko je šećera u proizvodima koje redovito i često koriste jer ulaskom u takav rizik oni poskupljuju život svima nama zato što nam je zdravstvo solidarno i posljedice svi plaćamo. Poskupljenjem takvih proizvoda shvatili bi upozorenje, a dio tog novca treba za edukaciju, prevenciju i nutricionizam’, rekla je Martinić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da brzo donošenje takve mjere može biti kontraproduktivno pa su potrebne detaljne analize i pripreme, a najvažnije je educirati ljude o konzumaciji soli, masti i šećera.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U svijetu je više pretilih nego pothranjenih i to osobito djeca i mladi

 

 

Povratak na Net.hr