OPASAN MANEVAR

MUŠKARAC OSLIJEPIO NA JEDNO OKO POSLIJE SNAŽNOG ORGAZMA: ‘Dijagnoza je isprva bila nejasna, ali onda smo otkrili uzrok’

Čovjek je morao otići u bolnicu nakon što je izgubio vid u jednom oku kada je tijekom divljeg seksa doživio snažan orgazam.

Prema izvješću Britanskog medicinskog časopisa, 29-godišnji muškarac je došao u Hitnu pomoć žaleći se na smetnje središnje vizije lijevog oka, koje je primijetio čim se toga jutra probudio. Liječnici su pretpostavili da je čovjek izveo “manevar Valsalva”, koji uključuje napinjanje abdominalnih mišića, naprezanje i zadržavanje daha, prilikom čega se povećava pritisak u prsima.

Taj pritisak rezultirao je pucanjem krvne žile u oku nesretnog muškarca nakon epizode divljeg seksa, zaključili su liječnici nakon razgovora s njime.

“Dijagnoza je bila nejasna i pacijent se morao vratiti na kontrolu za tri dana. Tijekom ovoga posjeta, liječnik mu je postavio izravna pitanja o njegovoj seksualnoj aktivnosti. Bolesnik je tada izvijestio o epizodi snažnog seksualnog odnosa u večeri koja je prethodila pojavi simptoma”, stoji u liječničkom izvješću.

ZBOG X FACTORA USRED SEKSA DEČKU POTRGALA PENIS: ‘Već idućeg trena sve je bilo puno krvi’

Ova usmjerena povijest dovela je do dijagnoze postkoitalne valsalve retinopatije. Valsalva retinopatija obično nestaje sama od sebe i ne ostavlja nikakve posljedice. Ipak, hematolozi su također otkrili da uslijed ovog manevra može doći do gubitka pamćenja, piše Daily Mail.

Intenzivni pritisak u krvnim žilama mozga rezultirao je privremenim nedostatkom protoka krvi u središnji dio mozga, što je zauzvrat uzrokovalo amneziju, piše u studiji iz 1998. godine. Smatra se da Valsalva manevar uzrokuje globalnu amneziju u jednom od 10.000 slučajeva, a u jednom prijavljenom slučaju doveo je do rupture krvne žile u pacijentovu vratu.

Povratak na Net.hr