Ružne su i bole

MUKE S PRIŠTEVIMA: Šest načina da se riješite cističnih akni

Cistične akne su jedne od najzahtjevnijih vrsta akni kad je u pitanju tretiranje. Premda ih najvjerojatnije uzrokuju iste bakterije kao i obične akne, cistične akne su bolnije i nose veći rizik od ožiljaka u usporedbi s blagim ili umjerenim aknama.

Pojavljuju se ispod površine kože, a EliteDaily otkriva šest načina kojima ih se možete riješiti.

1. Salicilna kiselina

Borba protiv cističnih akni zahtijeva duboki piling. S obzirom da se cistične akne nalaze duboko ispod površine kože, salicilna kiselina će odčepiti pore što je presudno za smanjenje upale.

NISU SAMO PROBLEM TINEJDŽERA: Zašto u zrelijoj dobi imamo akne i kako ih se riješiti

2. Led

Izlaganje cističnih akni niskoj temperaturi smanjit će upalu i olakšati bol. Stavite hladan oblog ili led na problematično mjesto i držite oko sat vremena. Ako vam je temperatura preniska, umotajte kocke leda u krpu.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona pomaže izvući bakterije na površinu kože. Pomiješajte jednu do dvije žlice sode bikarbone s dovoljno vode da čine tanku smjesu. Nanesite mješavinu na akne i pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Potom isperite mlakom vodom. Svakodnevno ponavljajte tretman dok akne ne počnu nestajati.

4. Benzoil peroksid

Smanjuje upale u samo nekoliko minuta i može isušiti cističnu aknu u roku od nekoliko sati.
Ako imate suhu ili mješovitu kožu koristite manju razinu benzoil peroksida.

Prikrijte prištiće i akne tako da se uopće ne vide

5. Lijekovi za smanjenje proizvodnje prirodnih ulja

Proaktivne lojne žlijezde su jedan od glavnih krivaca za pojavu cističnih akni. Isotretinoin, oralni lijek poznatiji kao Accutane, mijenja djelovanje vaših lojnica i usporava protok ulja. Ova drastična mjera, donijet će trajne rezultate. No, potrebno je točno slijediti upute jer ova mjera može imati ozbiljne nuspojave kao što su suha kože i slabost, pa je ne treba shvaćati olako.

Pojedine žene pojavu cističnih akni mogu pripisati hormonalnim promjenama. U tom slučaju mogu pomoći pilule za kontracepciju.

6. Posavjetujte se s liječnikom

Često niti jedna metoda koju ste sami pokušali, neće dati željeni rezultat. U tom slučaju vam može pomoći estetski kirurg koji će otvoriti pore i riješiti vas nakupljenih bakterija.

 

Povratak na Net.hr