DRUŠTVO POSPANIH

MUČE NAS: Neispavani smo, moramo hitno mijenjati radne navike

Tko rano rani, taj je podvrgnut najgorim mukama. Početak rada prije 9 sati je mučenje ljudi, zaključak je studije vodećih stručnjaka uglednog Instituta za san Sveučilišta u Oxfordu. Isto se odnosi na djecu i adolescente u dobi od 11 do 20 godina, poručuju znanstvenici koji su pozvali na promjene, budući smo postali društvo deprivirano od sna.

“Prisiljavanje ljudi da rade od 8 do 16 ili od 9 do 17 potpuno je iscrpljujuće za organizam i ravno je mučenju”, poručio je dr Paul Kelley.

“Naš bioritam se uspostavlja sam, a pokreće se ulaskom sunčeve svjetlosti u oči. Ne možete se naučiti buditi u određeno vrijeme. Vaše tijelo će se harmonizirati prema Suncu, a to je nesvjestan proces, budući o tome izvještava hipotalamus, a ne vid. Lišavanje sna stoga je mučenje”, rekao je Kelly. 

Taj se ritam mijenja s godinama i nije ga moguće svojevoljno promijeniti. Tako će ljudima do 55-te godine biti vrlo teško raditi prije 9 sati, a nakon 55, to će im odgovarati.  Dodatan je problem što se promjene u navikama spavanja događaju u pedesetima, kada čovjeku prethodi još najmanje 10-ak godina rada, prije umirovljenja.

Globalni je to problem u kojemu pate svi. Iste probleme imaju, naime, i tinejdžeri. Do 11 godine djeci odgovara raniji start u školi, ali nakon te dobi sve im je teže ustajati rano.  Školski su sustavi već prepoznali taj problem, pa se u pojedinim školama u Velikoj Britaniji i SAD-u već uvodi nastava s fleksibilnim vremenom dolaska i odlaska učenika na predavanja.

“U dobi od 18, 19 ili 20 godina ustajemo tri sata kasnije i jednako toliko kasnije idemo spavati. To je proces koji nam se događa, a na koji ne možemo utjecati. Djeca bi trebala dolaziti u školu oko 11 sati kako bi bila naspavana i opuštena. Dopuštanje učenicima da ostanu duže u krevetu unaprijedit će rezultate na testovima za 10 posto”, pojašnjava liječnik.

Istraživanja pokazuju kako stalna neispavanost povećava mogućnosti oboljenja od dijabetesa i šizofrenije. Osim što narušava mentalno i fizičko zdravlje, nedostatak sna smanjuje naše radne sposobnosti.

“Deprivacija spavanja je mučenje. Mjesec dana bez sna i čovjek umire. Ne spavati je isto kao i biti bez hrane”, zaključio je doktor Kelly i upozorio kako bi radno vrijeme trebalo započeti oko 10 sati, za većinu radno sposobne snage na svijetu, kao i za tinejdžere kojima će roditelji konačno morati povjerovati kako su u 7 ujutro doista umorni, a ne samo lijeni.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr