Može li (pre)često masturbiranje i korištenje seks igračaka ostaviti trajne posljedice? Stručnjaci imaju odgovor

Image
Foto: Skeyndor Cosmética Científica / flickr

Stoga, možemo zaključiti da su seksualna pomagala i igračke odlični i kad ih koristimo sami,

27.9.2017.
14:00
Skeyndor Cosmética Científica / flickr
VOYO logo

Masturbacija je genijalna i donosi brojne prednosti za naše zdravlje i cjelokupni organizam, a ako se bojite da bi prečesto korištenje 'seksi' igračaka i masturbiranje moglo imati i neke štetne posljedice ili da bi moglo loše utjecati na vaš seksualni život, možete slobodno prestati s brigom.

Naime, Leah Millheiser, izvanredna profesorica porodništva i ginekologije i direktorica Programa ženske seksualne medicine sa Stanforda, tvrdi kako možemo biti sigurne da takve igračke neće ostaviti posljedice na intimnim dijelovima našeg tijela - barem ne trajne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obožavam kad mi postavljaju ovo pitanje jer mogu odgovoriti: Ne, seksualna pomagala i igračke mogu jedino poboljšati funkcioniranje našeg intimnog sustava i poboljšati iskustvo. Da, ako koristite neki proizvod - što zapravo radi vrlo malo ljudi - satima i satima na dnevnoj bazi, to može učiniti da u intimnom dijelu imate osjećaj zatupljenosti, ali to je sve privremeno. Mnoge žene igračke i pomagala ipak ne koriste na ovaj način, zbog čega i ne brinemo previše", objašnjava Millheiser za Pop Sugar.

Zapravo, korištenje igračaka i pomagala se preporuča (i kad ste same i tijekom odnosa s partnerom). Ipak, ni u čemu, pa tako ni s ovime, ne valja pretjerivati

Image

Stoga, možemo zaključiti da su seksualna pomagala i igračke odlični i kad ih koristimo sami, ali i kad ih koristimo tijekom odnosa s partnerom te mogu pomoći i dodatno stimulirati određene dijelove, poput vagine i klitorisa te na taj način poboljšati čitavo iskustvo seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Seksualna pomagala i razne igračke posebno su korisni ženama koje teže postižu orgazam, a posebice ženama koje su ušle u menopauzu", dodaje Millheiser. "No, ono zbog čega bi mlađe djevojke mogle izbjegavati korištenje seksualnih pomagala i igračaka jest činjenica da se s vremenom naviknemo na tu vrstu stimulacije. To ne znači da takva stimulacija može štetiti, potpuno suprotno od toga, ali doista možemo jednostavno naviknuti na točno određenu vrstu stimulacije ako je ponavljamo. To naravno ne dovodi do toga da žene više ne mogu doživjeti orgazam, bilo same, bilo tijekom odnosa s partnerom, ali se može dogoditi da im taj osjećaj koji im pruža stimulacija igračkom bude ugodniji od bilo čega što će kasnije iskusiti. Ali, to je zapravo sasvim okej", objašnava dalje Millheiser.

Ona zbog toga parovima toplo preporuča korištenje seksualnih pomagala i igračaka u spavaćoj sobi, ali isto tako predlaže da radite izmjene i prakticirate seksualne odnose sa i bez pomagala. Ili, na kraju krajeva, jednostavno radite ono što vas najviše veseli i što vam najviše odgovara - samo naprijed (ali, nemojte baš pretjerivati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo