Stalno ste umorni i iscrpljeni? Evo sto je razlog

Iako se osjecate zdravo, prolazite kroz neku fazu u kojoj vam kronicno nedostaje energije?! Gotovo trecina svih pacijenata pri posjeti lijecnicima u SAD-u tvrdi da ih muci blag do jak umor.

Istazivanje provedeno na 1.000 pacijenata koji su tvrdili da osjecaju tesku iscrpljenost, pokazalo je da 2/3 njih boluje od lako identificirajucih bolesti (anemije, dijabetesa, srcanih i plucnih bolesti ili reumatoidnog artritisa), dok trecina nije naizgled imala nikakav razlog. Ako se vi susrecete s istim problemom, ne brinite, niste jedini, te znajte da bi ova pitanja mogla pomoci vasem lijecniku pri postavljanju tocne dijagnoze:

1. Je li napad umora naglo nastupio?

Ako je to bio slucaj, razlog je najcesce fizicke prirode. Naime postepeno naviranje umora moglo bi imati emocionalne uzroke.

2. Osjecate li se bolje nakon sto se dobro naspavate?

Moderna boljka je nedostatak sna. U jednom sluzbenom medicinskom izvjestaju iz 2006. godine objavljeno je da je za odraslu osobu optimalno sedam do osam sati sna. No u istrazivanju iz 2011. godine otkriveno je da vise od jedne, na svake tri odrasle osobe, ne spava toliko (a brojka je duplo veca medu adolescentima).

No cak i ako osoba dovoljno spava, kvaliteta sna moze biti ono sto joj nedostaje. REM faza sna ima najvise dobrobiti, a njezin nedostatak moze dodatno djelovati na umor. Dokaz koji vas upucuje da ne dosezete REM fazu je nedostatak snova, no kako biste bili sigurni u to trebali biste se podvrgnuti testiranju.

3. Jeste li zamijenili oslabljenost misica s iscrpljenoscu?

Ponekad nedostatak snage (recimo kad osjetite da imate problema s dizanjem teskih predmeta) moze biti povezan s umorom. Rani simptomi neuroloskih poremecaja kao sto su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza takoder mogu djelovati kao iscrpljenost.

4. Je li vam menstrualni ciklus neredovit?

Iscrpljenost se cesto javlja na pocetku trudnoce. Takoder, u menopauzi zene prozivljavaju valunge i nocna preznojavanja, sto moze uzrokovati nedostatak sna.

5. Imate li ikakvih drugih simptoma?

Oni mogu ukazati na odredeno stanje. Recimo, gubitak kilograma (rak ili pretjeran rad stitnjace), smanjeni libido (bolesti povezane s nedostatkom hormona), promjene u radu probave (celijakija ili kolitis), te otezano disanje (anemija, zatajenje srca, problemi s plucima).

6. Imate li kakvu infekciju koja se ne ocituje?

Vas lijecnik moze posumnjati na neki skriveni problem kao sto je toksoplazmoza, ako ste bili u doticaju mackinog izmeta; bruceloze ako ste ste bavili poljoprivrednim radovima ili ugriza krpelja ako ste proveli vise vremena u sumi.

7. Pijete li lijekove koji bi mogli uzrokovati iscrpljenost?

Gotovo svi lijekovi to mogu uciniti, no oni koji to cine najjace su sljedeci: beta-blokatori, diuretici, analgetici, antihistaminici, antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti. Ako ste potpuno iscrpljeni, vas lijecnik bi vam mogao smanjiti dozu ili u potpunosti promijeniti lijek.

Povratak na Net.hr