MLOHAVA ĆUNA 7 savjeta za sve muške koji imaju (ili misle da imaju) disfunkciju penisa

Erektilna disfunkcija, poznata i kao impotencija, nemogućnost je postizanja ili održavanja erekcije dovoljno dugo da bi moglo doći do punog snošaja. O ovom stanju sve se više priča posljednjih godina, a procjenjuje se da od njega, primjerice u SAD-u, pati između pet i 15 posto muškaraca.

Do impotencije može doći u bilo kojoj životnoj dobi, no češća je kod muškaraca starijih od 75 godina. Kod muškaraca zrele dobi ona može signalizirati srčani udar, kaže doktor David Samadi, jer isti plak kolesterola koji okružuje srce može utjecati i na arterije koje prolaze kroz tkivo penisa. A jednom kad se isključe eventualni psihički uzroci, muškarac se mora podvrgnuti pregledu kod kardiologa, kako bi se vidjelo prijeti li mu srčani udar.

Budući da je seksualno uzbuđenje kompleksan proces koji uključuje hormone, emocije, živce, mišiće, vene i mozak, tegobe u bilo kojim od navedenih područja mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju. Stres, iscrpljenost i psihološke tegobe također mogu doprinijeti, a tjeskoba zbog nepostizanja erekcije može samo dodatno onemogućiti održavanje erekcije.

uz to što veliku ulogu igra i starenje, Mayo klinika nevela je sljedeće uzroke erektilne disfunkcije:
Srčani problemi ili začepljene krvne žile
Visok krvni tlak

Dijabetes
Pretilost
Metabolički sindrom (grupa stanja koja uključuje visok krvni tlak, te povišenu razinu kolesterola i inzulina, te veću količinu masnog tkiva u području struka)
Multipla skleroza

Parkinsonova bolest
Niska razina testosterona
Peyronijeva bolest (oštećenje tkiva unutar penisa)
Neki lijekovi, poput antidepresiva i onih za smanjivanje visokog krvnog tlaka
Pušenje
Alkoholizam ili korištenje narkotika
Terapija prostate
Ozljede mozga ili leđne moždine
Moždani udar
Radijacijska terapija testisa
Određene vrste operacije prostate ili mjehura

Običnim sistematskim pregledom liječnik može utvrditi ako određeni simptomi nisu odgovorni za nastanak erektilne disfunkcije. Tako se uobičajeno provode:
Krvne pretrage kojima se pregledavaju razine kolesterola, testosterona i glukoze
Analiza urina kojom se mogu otkriti znakovi dijabetesa
Ultrazvuk kojim se provjerava dotok krvi u penis
Noćno praćenje erekcije u snu, jer ako do njih tad dolazi, mogu se isključiti fizički uzroci

Postoje brojni lijekovi i terapije za liječenje erektilne disfunkcije, od jednostavnih tableta do kompliciranih operacija. Uzrok i jačina stanja odredit će odgovarajuće liječenje, iako treba znati da neke terapije imaju dosta jake nuspojave.

Opcija može biti i psihoterapija, kako bi se liječile erektilne disfunkcije uzrokovane anksioznošću, a pritom bi mogla biti potrebna i pomoć partnerice kako bi se razvila intimnost i stiumlacija. A većina lijekova uzima se pak obično na prazan želudac, 60 do 90 minuta prije seksa.

Inače, može se liječiti još Alprostadil intrakavernoznim injekcijama, koje će nakon pet do 20 minuta uzrokovati erekciju koja će trajati oko sat vremena, ali i Alpostadil čepićem za penis koji su stavi u uretru s posebnim aplikatorom. Također se mogu koristiti injekcije testosterona kako bi se povisila razina hormona, ali i pumpe za penis, te implantati.

Kako bi pak spriječili pojavu ovog stanja, znajte da je i to u nekim slučajevima moguće. Preporuča se da se kronične bolesti vode uz pomoć liječnika, te da muškarci redovito vježbaju. Trebali bi izbjegavati pušenje i pretjeranu konzumaciju alkohola, te potražiti pomoć u slučaju anksioznosti ili depresije. Poradite na osnaživanju imuniteta i nemojte pomisliti da sa starenjem seks nestaje, nego svakako potražite liječničku pomoć.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr